Sport

2012.08.15. 05:23

Tizenhét nemzet pilótái

Nyirád - A motorsportaréna ismét benépesül az ünnepi hétvégén. A FIA autókrossz Európa-bajnoki futam programja már pénteken megkezdődik, hogy aztán vasárnap mindenféle csoda várja az érdeklődőket.

Novothny Ottó

Persze az autósport szerelmesei addig sem unatkozhatnak egyetlen pillanatot sem. Ahogy a résztvevők sem: az éppen száz benevezőt (ez az eddigi rekord) elkísérő csapatokra folyamatosan várnak teendők. Ez pedig állandó nyüzsgést, jövést-menést, látnivalókat biztosít az autós katlanban.

A nyirádi pályán 1988 óta rendeznek versenyeket, és azóta a fejlesztés sem állt le egy pillanatra sem. Nem véletlen, hogy a pilóták imádják ezt a terepet, hiszen pontosan tudják: a biztonság mellett a  nézőket is tökéletesen ki tudják szolgálni. A lelátó szinte valamennyi pontjáról nyomon követhető az elszabadult lóerők tülekedése.

Az idén kilencfutamos az autókrossz kontinensbajnokság, a hatodik állomás lesz a nyirádi. A tízfős magyar brigád mellett a hagyományosan nagy létszámmal rajthoz álló csehek és hollandok is ott lesznek. Mellettük szlovák, szlovén, luxemburgi, belga, francia, olasz, litván, orosz, ukrán, osztrák, svájci, német, fehérorosz versenyzők is bemutatják tudásukat az 1040 méter hosszú pályán.

A házigazdák közül természetesen a legnagyobb esélyes Kárai Tamás, aki a sportág első magyar Európa-bajnoka, és az idei sorozatból is már három alkalommal a dobogó tetejére állhatott fel a karosszériás kategóriában. Ő vezeti az összetett ponttáblázatot is.

Szintén nagyszerű száguldás állhat az 1600-as csoportban startoló junior kontinensbajnok Szabó Krisztián előtt. Ő a negyedik helyen várja az ellenfeleit a nyirádi salakon.

Ábrahám Károly új autót épített az idén, amivel már többször akadt műszaki problémája, ő abban reménykedik, hogy a hétvégén végre az elvárásainak megfelelően teljesíthet.

A szervezők  mindenesetre mindent megtesznek azért, hogy a salakszórás mellett se legyen egyetlen pillanatnyi pihenő sem. Eljön a nyirádi futamra Michelisz Norbert, az első olyan magyar autóversenyző, aki hivatalos nemzetközi világbajnoki futamon az első helyen tudott célba érni. Vele a közönség a vasárnapi döntők előtt találkozhat.

Rajta kívül a tereprali legjobbjai is felvonulnak, és persze nem gyalog, hanem négykerekű társukkal.

Így Szalay Balázs rendszeres Dakar-résztvevő Opeljét mutatja be, vagy a balatonfüredi, magyar bajnoki címvédő Fazekas Károly is elviszi Nyirádra BMW-jét. A tereprali-bemutatót vasárnap a második előfutam után rendezik meg.

Persze a fő látványosságnak az Európa-bajnokság ígérkezik, ahol az autókrossz-sportág legjobbjai mérik össze tudásukat. Mivel ebben a szakágban világbajnoki futam nincs, így az Eb vonultatja fel a legerősebb mezőnyt és persze a legerősebb gépeket.

Érdekesség, hogy a nyirádi pályán először 2001-ben láthatott a nagyérdemű autó-krosszversenyt, majd négy esztendővel később a Közép-Európa Zóna-Trófea mezőnye száguldott a katlanban. Az első autókrossz-kontinensbajnoki futamot 2006-ban bonyolították le, azóta pedig folyamatosan ellátogat a mezőny a nyirádi sportlétesítménybe.

Olyannyira igaz ez,  hogy az idén júniusi ralikrossz-Eb után a hétvégén az autókrossz-szakág legütősebb képviselői repesztenek majd a nyirádi motorsportcentrumban, felkavarva  a  salakot  és persze az autózáshoz vonzódók érzelmeit.

 


Három napon keresztül lesz látnivaló

Az autókrossz Európa-bajnokság programja augusztus 17-én 14.30 órakor a gépátvétellel kezdődik. Szombaton 11 órától szabadedzésen próbálhatják ki magukat a résztvevők, majd 13 órakor indul a hivatalos időmérő edzés. Az első előfutamot 16.30-tól rendezik meg. Vasárnap teljes lesz a nagyüzem: 9 órától második előfutam lesz, majd a tereprali-bemutató. A harmadik előfutamot 11.30-kor indítják, a versenyzők 14 órától vonulnak fel. A döntők 15-kor startolnak, a díjkiosztó 18-kor lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!