Sport

2012.06.03. 18:22

Bringások vették be a veszprémi várat

Veszprém - Ismét a királynék városa adott otthont a McDonald’s BringaMánia Magyar Nagydíjnak, ami egyben az olimpia előtti utolsó jelentős hazai kerékpárverseny.

Szabó Zsuzsanna

A hétvégén felbukkanó szokatlanul sok biciklis ez úttal nem egy újabb Critical Mass felvonulásra érkezett, hanem a BringaMánia magyar nagydíjra, ahol a mountain bike szakág hazai és külföldi kiválóságai képviseltették magukat. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában is szereplő megmérettetésre számos országból, többek között Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Németországból is érkeztek nevezések, így az értékes világranglista pontok megszerzése mellett az olimpiára való felkészülésre is kiváló alkalma nyílt a veszprémi mountain bike olimpiai krossz verseny résztvevőinek.

A kétnapos rendezvény elő napján a nevezések és a hivatalos edzések folytak, a versenyek azonban vasárnap zajlottak. Délelőtt a veszprémi iskolások számára rendeztek versenyt, a diákok a Jutasi úti sportcentrumból induló 300 méteres pályán mérték össze tudásukat. Ezt követte az igazolt utánpótlás korú gyerekek és a női futamok. Az igazi izgalmak azonban a délutáni profi futamokon várták a nézőket.

Az Óváros térről induló férfiak elit mezőnyében ugyanis már előzetesen is igazán izgalmas párharcra lehetett számítani a tavalyi győztes lengyel Piotr Brzozka és a múlt évi második helyezett olimpiai reménységünk, Parti András között. Végül a magyar versenyző győzött, aki a futam elején még második helyen tekert, de már a második kört elsőként kezdte. Női vonalon is alkalom nyílt a szurkolásra, hiszen rajthoz állt - a szintén magyar, de ez alkalommal a német csapatban versenyző - Benkó Barbara is, aki tavaly több hétig vezette az olimpiai krossz szakág világkupa-sorozatát.

A megyeszékhelyen zajló verseny különlegessége, hogy ellentétben a többi hasonló - MTB krossz versennyel - a pálya nyomvonala részben a történelmi belvárosban zajlik, az elit futam résztvevői ugyanis az Óváros térről rajtolva a várlépcsőn akadályok mellett lezúzva haladnak tovább, majd később a Séd-patakon áthaladó résznél egy rövid vizes szakasz is várta őket. A délutáni futamok eredményhirdetése a rajt-cél állomásnál, az Óváros téren zajlott. Itt sikerült elkapni olimpiai résztvevő kerékpárosunkat, Parti Andrást, aki a profi futamon elsőként érkezett célba.

A hat kör, vagyis a közel 36 kilométer megtétele után még kissé lihegő, de mosolygós versenyző a következőket nyilatkozta: - Kimondottan jól éreztem magam ezen a versenyen, sokkal jobban sikerült, mint tavaly. Idén a pálya adottságai is kedvezőbbek voltak arra, hogy jobban el tudjak szakadni a mezőnytől, és egyedül tudjak tovább menni, amire főként a sík terepek adtak alkalmat, de erőnlétileg is úgy érzem, hogy a formám jobb a tavalyinál. A pálya első szakasza, a patakon átkelés része kellemetlenebb volt, a sok fűcsomó miatt igen rázott. A futam másik fele, az erdei útvonal viszont kimondottan élvezhetőbb volt.

 

Magyarok az első három helyen

Eredmények, elit kategória, férfiak: 1. Parti, 2. Juhász, 3. Buruczki. Nők: 1. Dósa, 2. Módos, 3. Cseh, 4. Balogh, 5. Balázs.

A vasárnap délelőtti veszprémi, kisiskolások közötti verseny győztesei: 1. kategória nyertesei, fiúk: Bálint Gergő, lányok: Soós Anna, 2. kategória: Illés Levente, Kádár Anna. 3. kategória: Szalai Szabolcs, Bokros Csenge. 4. kategória: Kovács Gábor, Gerely Boróka.

A verseny részletes eredményeit itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!