Sport

2012.03.06. 08:37

Veszprém ismét fellegvár lehet

Veszprém - A Veszprémi Torna Club (VTC) történetének egyik legsikeresebb versenyzője, Árkovics Krisztina edzőként tért vissza az egyesülethez, azzal a nem titkolt céllal, hogy a város ismét a magyar torna egyik elismert bázisa, központja legyen.

B. Virág Rita

A veszprémi Árkovics Krisztina három és fél évesen ismerkedett meg a tornával, majd a jelenlegi klubelnök, az akkori szakvezető Horváth Péter felkészítésével többszörös magyar bajnok, valamint olimpiai és világbajnoki kerettag lett. Egyik legnagyobb sikereként élte meg, hogy a rangos Afrika-kupán összetett bajnoki címet szerzett.

Mind a négy szeren (talajon, korláton, ugrásban és gerendán) is a magyar élvonalba tartozott, de korláton a világ legjobbjai között tartották számon. Krisztina 1989-ig versenyszerűen tornázott, majd társával, az olimpiai résztvevő Bartalfi Krisztinával a középfokú oklevél megszerzése után edzőnek állt. Tíz évig tartott ez az időszak, aztán úgy érezte, eljött az idő a pihenésre.

- Kicsit belefáradtam, mert nagyon monoton időszak volt ez. Elkezdtem a versenyfitnesszel foglalkozni, ami felüdülést, változatosságot jelentett az eddigi  munkámban. Egy kis időre újra visszatértem Veszprémbe, 2007 és 2009 között, amikor még a fitnesz és a tánc volt a fő profilom, de aztán rájöttem, nekem a torna az életem - mesélte Árkovics Krisztina.

A tréner idén ismét munkába állt a VTC-nél, de ahogy elmondta, ez most hosszú távú döntés volt, komoly tervekkel.

- Újraindítottuk a versenytornacsoportot, ahol Kapai Márkkal közösen 25 fiatallal foglalkozunk. A fiúk és lányok 5-11 év közöttiek, és az első két évben egyelőre csak magunknak dolgozunk. Úgy gondolom, csak akkor lépünk ki  a nyilvánosság elé, ha ezerszázalékosan felkészítettük a tornászainkat.

Egyelőre heti három edzéssel készülnek a fiatalok, de a tervek szerint a nyári szünetben edzőtábor jelleggel, napi két gyakorlást iktatnak be, aztán az iskolaedzést követően napi egyre állnak vissza.

- A távlati célunk természetesen a válogatottság és az, hogy megint legyen végre Magyarországnak olimpiai tornászcsapata. Minden adott ahhoz, hogy a magyar és ezzel a veszprémi tornát fellendítsük, segítsük. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a gyerekek és a családjuk részéről is sok lemondással jár, ám azt tapasztaltuk, szívesebben bevállalják ezt a fajta nehézséget a szülők, mint korábban. Azt kell mondjam, mintha egy kicsit megváltozott volna a felnőttek szemlélete, és a versenysport, ezzel együtt a torna is megint vonzó célpont lenne, aminek mi kifejezetten örülünk.

Krisztina elmondta még, neki az amerikai torna, az ottani felkészítési és edzésmódszerek jelentik az etalont Horváth Péter mellett.

- Kijártam a Horváth Péter tornaegyetemet, ahol rengeteget tanultam. Remélem, ezt a tudást képes leszek kamatoztatni, és hasonlóan sikeres pályám, tanítványaim lehetnek, mint neki. A tornában gurunak számít, igazi példakép.

 

Ónodi Henriettával nagy barátságban

Árkovics Krisztina régóta tartó szoros barátságot ápol az olimpiai bajnok tornásszal, Ónodi Henriettával. Az egykori bajnoknő most az Egyesült Államokban él családjával, és már többször meghívta Krisztináékat is. A veszprémi edző nagy álma, hogy egyszer elutazzon Floridába és testközelből gyűjthessen tapasztalatokat az ottani tornászok felkészítéséről, edzéseiről. Úgy fogalmazott, talán jövő nyáron lesz rá módja, ám néhány hétnél tovább nem maradna, hiszen itthon várják a tanítványok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!