Sport

2011.08.24. 07:27

Autókrossz: Hat honi döntős

Nyirád - A szervezők folyamatosan locsolták a pályát, hogy a szurkolók ne csak porfelhőket lássanak az autók körül. Nem véletlenül tettek így, hiszen nyirádi autókrossz Európa-bajnoki futamot még soha ennyien nem kísértek figyelemmel a helyszínen.

Novothny Ottó

 
A kontinensbajnokság tíz versenyből áll, ez volt a nyolcadik a sorban. Az előzetes nevezések alapján száznál több pilóta jelentkezett a házigazdáknál, végül 84-en álltak rajthoz az alkalomra felújított, megszépített nyirádi arénában.

A program Besenyei Péter légi bemutatójával kezdődött: a világhírű műrepülő Tökölön szállt fel gépével, húsz perc alatt a helyszínre ért, és elkápráztatta szaltóival, csavarjaival a nézőket.

A mezőnyben tizenegy magyar pilóta is ott volt, és amelyik számban rajthoz álltak, ott beverekedték magukat az A-döntőbe.

A legjobban Kárai Tamásnak ment a dolog, egészen az utolsó időfutamig: akkor a falnak csapódott és végül a második sorból startolhatott. A fináléban aztán apró hiba miatt nem működött az ablaktörlője, ami fellocsolt pálya esetén alaposan megnehezíti a közlekedést: Kárai hiába hajtott már az első kanyar végére a második helyre, nem tudta megelőzni legnagyobb riválisát, a cseh Fejfart. Ettől függetlenül összetettben változatlanul az élen áll, hét pont előnnyel.
 
- Francia és olasz verseny van még hátra. Tavaly az előbbin nyertem, nyilván idén is ez a célom. Mindezek ellenére szerintem az itáliai futamon dől el minden kérdés, így az Európa-bajnoki cím is - fogalmazott a célba érés után Kárai Tamás.

Ugyanebben a futamban Révész Tamás nyolcadik lett.

Az 1600-asok között Ábrahám Károly a B-döntős győzelmével került a legjobbak társaságába. Ötödik helye dicséretes, míg a korábbi junior kontinenselső Szabó Krisztián autója a második kanyarig bírta a gyűrődést. Érdekesség, hogy Ábrahám gépében az előfutamokat követően motort és váltót is cserélt a csapat.

A juniorok mezőnyében az idei esztendőt kihagyó, de Nyirádon újra volán mögé ülő Klenáncz Krisztián szintén az ötödik helyig jutott.

Legközelebb szeptember közepén lesz "foglalt" a nyirádi aréna, akkor osztrák magyar ralikrosszfutamot lát vendégül a létesítmény és csapata.

A nyirádi Európa-bajnoki futam végeredménye, szuper: 1. Stloukal (cseh), 2. Hinnankamp (német), 3. Hosek (cseh). 1600: 1. Nosálek (cseh), 2. Dufour (francia), 3. Zeman (cseh), ...5. Ábrahám, 10. Szabó, 15. Radák. Touring: 1. Fejfar (cseh), 2. Kárai, 3. Pleskovas (litván), ...8. Révész, 9. Lájos, ...14. Emodi. Junior: 1. Roucka, 2. Kubicek, 3. Franc (valamennyien csehek), ...5. Klenáncz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!