Sport

2010.11.03. 05:27

Fekete-mágia - Az ősi család a legerősebb az egész világon

Várpalota - Először rendezték meg a Laszlo Classic elnevezésű világversenyt, amely a natúr erőemberek vébéje. A Fekete család fantasztikus világcsúcsokat ért el.

Novothny Ottó

Az ősi Fekete Lászlóra mindig is sokan voltak kiváncsiak, amikor szülőfaluja környékén emelt elképesztő súlyokat. Ezért aztán cseppet sem volt meglepő, hogy a palotai sportcsarnokban már a Laszlo Classic megkezdése előtt sokan várták az eseményeket a nézőtéren. A hangulatra tehát nem lehetett panasz, noha a színfalak mögött elhangzott néhány zokszó.

- A versenyzőkkel megvitattuk, hogy mit tegyünk - mesélte Fekete László, aki  szervezést is magára vállalta a róla elnevezett eseményen.  Eleinte borzasztóan megijedt mindenki a súlyoktól, hiszen az volt a kérdés: apró terhekkel rendezzünk lóti-futást, vagy komoly mázsákkal mutassuk meg mit tudunk. Végülis az döntött, hogy Arnold Schwarzenegger videót kért az eseményekről, akkor pedig illik valamit nyújtani. Aztán a többiek is belátták, hogy ésszerrűbb, ha ők fejlődnek, mintha a súlyokat vesszük lejjebb.

Ennek megfelelően aztán valóban brutális terhek vártak a résztvevőkre ,asokuknak meg is gyűlt a baja már a kezdéssel is. Nyögtek, izzadtak, megszédültek, többször is nekiálltak, majd mosolyogva elismerték, hogy számukra ez még túl sok.
Nem úgy Feketéék, akiknél a családfő mellett az ifjabbik László, Miklós és Richárd is ott volt a mezőnyben. A rekordok pedig hamarosan megdőltek.
Előbb a golyópakolásé: az idősebb László 1.6 méter magasra pakolta fel a 215 kg-os gömböt. Nem sokkal később az öt mázsa és öt kilós gumikereket 15 másodperc alatt forgatta át háromszor. Aztán a nyakbakapott (amolyan vízhordós) cuccot (455 kg-ot!) huszonnégy másodperc alatt cipelte el 14 méteres távolságra. Végül, de nem utolsó sorban a 300 kg-os terhe kétszer negyven centis lépcsőre rángatta fel: ehhez azonban mindösssze hat másodpercre volt szüksége!

- Nagyon fontos számunkra, hogy különüljön el egymástól a natúr szövetség és a telekokszoltak szervezete - fogalmazott az újdonsült és többszörös  világrekorder.  Aki tudja, csinálja utánunk, csupán egyetlen feltétel van: a teljesítmény után azonnal doppingvizsgálatra kell menni és persze negatív mintát produkálni. Nálunk ez történt: az első hármat azonnal elvitte a magyar antidoppingcsoport, melynek hivatalos honlapján olvashatóak a vizsgálati eredmények.

Ne feledkezzünk meg az ifjabbik Lászlóról (ahoyg apuka szólítja: Lackóról) sem, aki a 180 kg-os szikladarabbal az ölében  a húsz méteres távot 13 másodperc alatt teljesítette, amihez hasonlót még szintén senki nem csinált a világon.

- Felvettük a kapcsolatot az olimpiai bizottsággal is - folytatta Fekete László.  Bevallom őszintén, az ötkarikás játékokért rajongtam szinte egész életemben. Aztán néhány éve eltávolódtam és csalódtam az olimpiában, mert  (tisztelet a kivételnek) egyre több a bepiszkolódott sportoló és eredmény. Pontosan ezért szeretnénk bebizonyítani, hogy eszméletlen erőket lehet mozgósítani, akkor is, ha nem doppingolja agyon magát az ember. Elképzelhetőnek tartom, hogy két év múlva bemutató sportág leszünk, de nyilván ez már csak a fiataljaink számára jelenthet valódi távlatokat, jómagam az 53 esztendőmmel és az említett vívódásaimmal már nem valószínű, hogy olimpikon lehetnék.

Egyébként a zerős emberek vetélkedése mindenhol a világon sok nézőt vonz, tehát ebből a szempontból is szembe lehet állítani más ötkarikás sportágakkal.

- Azt mindenesetre nagyon szeretnénk, ha ez a Laszlo Classic mindig Magyarországon maradna. Ezt én kezdeményeztem és még akkor is így szeretném, ha reményeim szerint már nem saját sikereimről szólnak az eredmények. Ami a natúr csapatok jövőbeni Európa, vagy világbajnokságát illeti, arra már északír, amerikai, angol, kanadai üzletemberek  akik egyébként látták a várpalotai versengést  bejelentkeztek, szívesen lennének házigazdák. Nyilván ezügyben hamarosan megszületik a tagországokkal közösen meghozott döntés.

Egyelőre a Fekete család a sportág ura: László egyértelműen verhetetlen, egyedül az ijfú Lackó próbálta megszorongatni, mindhiába. A csíkos nadrágos, pocakos erőember még mindig megközelíthetetlen súlyokat képes felemelni, cipelni, tartani. A Várpalotán látott külföldi utódoknak akad még tennivalójuk bőven a konditermekben, ha a névadó klasszis nyomába szeretnének valaha is érni.

- Biztos, hogy ez egyfelől genetika, de másfelől meggyőződésem: amiért ebben a korban is erős vagyok, azért a doppingmentességem is felelős. Büszke vagyok erre és nagyon remélem, hogy mindenkinek hitet, akaratot adnak az eredményeim - mondta végül Fekete László.

 

Az első Laszlo Classic világbajnokságot természetesen a névadó Fekete László nyerte meg, hatvanhat ponttal. Ifjabbik László 54 ponttal a második helyen zárt, míg a svéd Pasanen (40.5) szerezte meg a bronzérmet.

A további sorrend: Kelsey (kanada) 40, Fekete Miklós 39.5, Biewisk (ausztrál) 35.5, Likhean (román) 31.5, Liptak (szlovák) 28.5, Lovett (skót) 27.5, Thomas (amerikai) 24, Mirzenco (moldáv) 19.5, Fekete Richárd 18, Strange (anglia) 16, Taggart (északír) 14, Makarewich (lengyel) 8.5 ponttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!