Somlószőlős

2016.10.21. 21:07

A somlói hárslevelű

Somlószőlős - A vulkanikus talajon termett hárslevelű bor karaktere és szépsége vetekszik a Somló többi nemes borfajtájával - vallja Balogh Zsuzsa nyelvtanár.

Penk Tímea

A lassan százéves családi szőlőbirtokon Balogh Zsuzsa is kiveszi a részét a munkából, aki Szentendréről jár haza. A borkészítést édesapjától tanulta. Balogh Béla arról számolt be, hogy a hárslevelű sudaras és elegáns.


- Fürtjei is szemet gyönyörködtetőek, hatalmasak, akár a negyven centmétert is elérik. A szüretelése maga is kész élvezet, hiszen néhány fürttel tele a vödör - mondta Balogh Béla. Zsuzsanna a hárslevelűvel úgy van, mint ahogyan korábban többektől hallotta: felnőtt arra, hogy ezt szeresse a legjobban.


- Nagy rajongója vagyok a többi klasszikus somlói bornak, a furmintnak, a rizlingnek, a juhfarknak is, de nekem a hárslevelű a nincs tovább, ahogy Hamvas Béla mondta a somlói borokról - idézte Balogh Zsuzsa, aki nemrégiben a Somlói Borrend tagja lett. Nem volt nehéz a döntés a Balogh családnak, hogy a soron következő telepítés hárslevelű legyen. A 750 tövet már megrendeltek, és november közepén elültetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!