Rendőrségi

2015.05.29. 11:51

Túszejtőre lőttek a rendőrök

Veszprém - Életmentéskor, stresszhelyzetben hajszálpontosan, minden törvényi előírást betartva célba lőni, nem egyszerű feladat!– derült ki megyénk rendőreinek szervezett lőversenyen pénteken, az Országos Rendőr-főkapitányság Továbbképző és Módszertani Központjában Csopakon, amit Töreki Sándor megyei rendőr-főkapitány és Papné Végső Julianna, a központ vezetője nyitott meg.

Kovács Erika

A rendőrnek adott esetben a legváratlanabb és legveszélyesebb szituációkban is pontosan kell lőnie, például hosszú üldözés után, vagy fa, autó mögött megbújva, guggolva, kúszva, ülve, illetve akkor, ha valaki túszt tart maga előtt.  Ilyen helyzeteket idéző feladatok vártak a félszáz rendőrre, akik megyénk rendőr-kapitányságaitól jelentkeztek a versenyre, amit Tarcsa Sándor őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr –főkapitányság (VMRFK) fiatalon elhunyt lőkiképző rendőre emlékére rendeztek meg immár másodszor a VMRFK és a Veszprémi Rendőr Sportegyesület (VSE) szervezésében.

Bérczi Oszkár rendőr zászlós, a VMRFK közterületi támogató alosztályának járőrvezetője, a VSE lövészeti szakosztályának vezetője állította össze azokat a feladatokat, amelyekre adott esetben leginkább számíthatnak a rendőrök. Mint mondta az embernek a másodperc töredékében kell döntenie élet és halál mezsgyéjén a törvényes fegyverhasználatról, amit nem lehet elégszer gyakorolni, és ezt a célt szolgálják a mostanihoz hasonló lövészeti versenyek is, ahol többek között túszejtőre is céloztak a rendőrök, illetve súlyokat cipelve lőttek hajszálpontosan. A súlyzók ugyanis akkora megterhelést jelentenek a szervezetnek, mint a stressz vagy egy hosszú üldözés.

-Remélhetőleg soha nem lesz szükség ebben az országban fegyverekre – jegyezte meg Balogh Edina törzszászlós, a VMRFK képviseletében. Mint  mondta a fegyverek biztonságos használatát nagyon fontosnak tartja, amihez alapvető a sok gyakorlás. Családjában mindenki katona, illetve rendőr, emiatt választotta ő is ezt a pályát,  férje jelenleg Szarajevóban szolgál egy misszióban.

A versenyen megtudtuk, Veszprém megyében nem jellemző, hogy a rendőrök fegyvert használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!