Rendőrségi

2016.06.19. 19:11

Haldokló pénzét vették el - Két asszony szövetkezett egy nagybeteg ember kifosztására

Veszprém - Egy év börtönre ítéltek egy asszonyt, aki haldokló ismerőse pénzét vette el az örökösöktől. Társa felfüggesztett büntetést kapott.

Marton Attila

Az ítélet indoklása szerint a már ágyhoz kötött N. Á. bankkártyáját négyen használták, köztük a két vádlott, a veszprémi B. Emőke (50) és a balatonalmádi K. Erzsébet (69). Az eljárás során nem derült ki, hogy ki mennyi pénzt vett fel. Összesen 415 ezer forint került le a számláról 2011. december 11. és 2012. január 18. között, a nő halálának napjáig.

A beteg aláírását hamisította az egészségügyben dolgozó B. Emőke arra a papírra, amelynek alapján a befektetéssel foglalkozó kft. 1,2 milliót kifizetett előbb a csaló fiának a számlájára, ami végül átkerült az elsőrendű vádlotthoz. Ebből a summából végül 450 ezret visszafizetett a kft.-nek az asszony halála után a két lakással is rendelkező vádlott.

Ezt megelőzően is trükkös módon jutott pénzhez, összesen 1,9 millió forinthoz. N. Á. hamis aláírásával beadott a biztosítótársaságnak két változásbejelentő nyilatkozatot, amelyben magát jelölte meg kedvezményezettnek.

A csalásban segítségére volt K. Erzsébet, aki igyekezett távol tartani a rokonokat a nagy betegtől, lebeszélte őket a látogatásáról, továbbá a halottvizsgálati bizonyítványon saját magát tüntette fel hozzátartozóként, s a temetés intézőjeként szerepelt a papírokon. Így segített barátnőjének a biztosítási „ügyintézésben".

A per a Veszprémi Törvényszéken zárult, ahol bűnösnek mondták ki B. Emőkét csalás bűntettében és vétségében, hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ezért egy év börtönre ítélték. Kötelezték az örököseknek okozott kár megtérítésre, valamint 672 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeltek el. A nyugdíjas K. Erzsébetet, aki mint bűnsegéd vett részt a trükközésben, két év nyolc hónapra felfüggesztett 8 hónap börtönnel sújtották.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!