Rendőrségi

2015.03.26. 19:38

Fokozott figyelemmel a gyerekek iránt

Közel két éve, hogy erősebb védelmet kaptak a közlekedő gyermekek, mégis gyakoriak a balesetek – közölte Bankó Magdolna a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság képviseletében.

Kovács Erika

Kiemelte: sokan máig nem figyelnek eléggé rá, pedig már a 2013. évi jogszabályi módosítás utalt a gyermekszállító buszra, ami nem menetrend szerint közlekedő jármű, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és ezt a járművet külön tábla és felirat is jelöli.

A párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos elhaladni a gyermekszállító buszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. Amennyiben az ilyen busz az úttesten áll, és mindkét oldali, összes irányjelzőjét használja, akkor azt kikerülni sem szabad. A járművezetőnek tehát meg kell állni, és megvárni, míg a ki- és beszállás befejeződik, és ez a kötelezettség érvényes a szemből érkező járművekre is. Az ilyen jelzésű buszok megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt buszöblökben is. Elindulásukat a járművezetőknek lassítással, illetve megállással is segíteniük kell. Az iskolabusz akkor biztonságos, ha az ülésekhez biztonsági övet szereltek fel, és azt a gyerekek használják is. Annyi gyermek utazhat csak a buszban, ahány ülőhely van. Bankó Magdolna rámutatott: a biztonságos gyermekszállítás egyik fontos feltétele buszon, iskolabuszon és autóban a biztonsági berendezések használata, amelyek gyermekeink életét védik. Bármilyen közel legyen is az iskola, óvoda, az autóban utazó gyereket biztonsági rendszerben rögzítve kell szállítani! – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!