hirdetés

2018.07.04. 17:05

A rendőrség szerint a széf a legbiztonságosabb hely az értékeidnek

Talán jogosan érezhetjük azt, hogy manapság sehol nincsenek biztonságban az ékszereink, pénzünk és értékeink.

Valahogy mi magyarok pedig különösen rettegünk a rablástól, ezért szeretjük dolgainkat olyan helyekre elrejteni, ami szerintünk a legtitkosabb és legbiztonságosabb. Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, vagy rokona, aki szerint a legjobb, ha a félretett pénzét az ágyneműtartóba, a könyvek között, vagy a cukortartóba tartja. Azonban a sok éves tapasztalat és a rendőrségen feljegyzett bűnesetek száma arra enged következtetni, hogy a betörők igen jól ismerik ezeket a helyeket, így nagyon jól tudják, hogy hol érdemes körülnézni, ha már bejutottak az otthonunkba.

Hol a legbiztonságosabb tartani az értékeinket?

Varga Balázs és Orbán Sándor rendőr alezredesek, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vagyonvédelmi szakreferensei mindketten úgy vélik, az otthoni rejtekhelyek már egyáltalán nem biztonságosak a betörők ellen. Szerintük az otthoni értékmegőrzés egyetlen és legbiztonságosabb módja egy széf, vagy egy pénzkazetta. Ezekben a megtakarított, otthon tárolt készpénzt, fontos dokumentumokat és ékszereket is tárolni tudjuk. Ezek közül azt tanácsolják, olyat válasszunk, mely nagy súlyú és vagy falhoz, vagy bútorhoz, vagy padlóhoz rögzíthetőek. Varga Balázs rendőr azt tanácsolta, csakis olyan széfet vagy pénzkazettát válasszunk, mely biztosan rendelkezik egy úgynevezett MABISZ- minősítéssel, hiszen ez egy olyan garanciát ad, melyből biztosan tudhatjuk, hogy az eszköz teljes mértékben megbízható.

A rendőrök szerint különösen sok betöréssel van dolguk ilyenkor, nyáron, amikor az egész család elutazik nyaralni és otthonát akár több hétre is üresen hagyja. A tapasztalt betörők pedig várják a megfelelő alkalmat, hogy mikor csaphatnak le. Legyünk nagyon óvatosak azzal is, hogy kiknek meséljük el több hetes nyaralásunkat, nem muszáj az egész világnak megtudni, hogy hetekig teljesen üresen áll az otthonunk. Jobb, ha nem is írjuk ki a közösségi oldalainkra se, hogy elutaztunk, hiszen azt nem csak ismerőseink, hanem azok ismerősei, számunkra teljesen idegen emberek is megtudhatják. Legyünk óvatosak és elővigyázatosak!

A széfekkel meggyűlik a bajuk a betörőknek

A széf, a páncélszekrények és a pénzkazetták teljes védelmet nyújtanak értékeink számára, a betörők ellen. Tavaly ősszel egy 26 éves férfi a röszkei postáról szeretett volna ellopni egy nagyobb összeget. A terve jónak tűnt, az akció sikeresen indult és miután bejutott a postára, megtalálta a páncélszekrényt is, mellyel igencsak meggyűlt a baja. Mivel semmilyen próbálkozással nem sikerült kinyitnia a páncélszekrényt, tovább keresgélt és ezután rábukkant a postán található egyik falba rögzített irattartó széfre.

Két szolgálaton kívüli rendőrnek lett feltűnő a fiatal férfi, aki egy hatalmas széfet egy kiskocsira helyezve szerette volna gyanútlanul az utcán hazatolni. A 26 éves férfi a kihallgatás során egy korábban elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban is beismerő vallomást tett a rendőröknek. A rendőrség szerint az a legbiztonságosabb, ha tűzálló széfet vásárolunk, mely még lakástűz esetén is megőrzi a legnagyobb értékeinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában