HIRDETÉS

2018.04.27. 16:13

Eljött a kültéri fények szezonja (x)

A tavasz az az időszak, amikor azok, akiknek kertes házuk van, végre kitelepülhetnek a zöldbe. A megfelelő kültéri világítás még a legapróbb, legegyszerűbben kialakított kertben is csodát tud tenni.

Jelöljük fénnyel a kapukat, ajtókat

Ha valakinek nincs benne gyakorlata, és vállalkozna a kert lámpásokkal való díszítésére, akkor számos lehetőség áll a rendelkezésére. Vannak megoldások, amelyek a teraszon való üldögélést teszik varázslatossá, mások abban is segítenek, hogy baleset nélkül sétáljunk végig a sétányon. Ha több világítási módot használunk, csak még szebbé tesszük a kertünket, akár zsebkendőnyi, akár egy hatalmas park.

A legfontosabb, amit nem hagyhatunk ki, a kapuk, bejáratok megfelelő világítása. Ezek nélkül még beparkolni sem tudunk majd az autónkkal, ha lemegy a nap. A biztonság az első, így egy-két reflektort érdemes használni ezeken a részeken.

Amit sem ezeknél, sem más világító eszközöknél ne felejtsünk el, nagyon fontos, hogy az erősebb fények ne legyenek zavaróak. Nemcsak nekünk ne világítsanak a szemünkbe, de a szomszédokra se irányuljanak.

Akár úgy is ellenőrizhetjük a beépítés előtt a megfelelően célzott világítást, hogy átlátogatunk a szomszédainkhoz és ellenőrizzük, nem vakítja-e őket valamelyik reflektor, ha a kertben vannak, vagy beltérben.

Bevett megoldás a mozgásérzékelős, illetve napelemes világító testek alkalmazása. A váltókapcsolók is praktikusak, amelyekkel az utcáról történő belépéssel fel, a lakásba való bejutásnál lekapcsoljuk a kerti világítást.

Kanyargós úthoz inkább süllyesztett fények valók

A kerti járdák, ösvények megvilágítása esetén remekül használhatóak az alacsonyabb, például 50 centis magasságban világító lámpák, amelyek lefelé és oldalra szórják a fényt.

A süllyesztett LED lámpák az utóbbi időkben terjedtek el. Előnyük, hogy nem lehet beléjük szaladni, vagy kidönteni őket – autófeljáróknál így ideálisak. Természetesen minden kültéri lámpa esetében elvárás, hogy fagy- és vízálló, porálló legyen, így a földbe süllyesztetteknél is.

Érdemes odafigyelni, ne legyen a művészi jelleg, a hangulatosság kedvéért túl bonyolult a világítás a kertben, kiigazodjunk a sötétben. Vannak esetek, ahol bedobható az izgalmasabb világítás – mondjuk több LED szalag -, például egy medence megvilágításánál.

Nagy kérdés a kinti fényeknél, hogy nem fognak-e körülöttük nyüzsögni a rovarok? Ha hidegebb fényeket választunk, azok szépen kiemelik a növényeink természetes árnyalatait, ám vonzani fogják a repkedő és mászó állatkákat.

Már léteznek a rovarokat hidegen hagyó fények, de ha egyszerűen melegebb fényű izzót választunk, akkor is kicselezzük az ‘érdeklődőket’.

Kreatív oldalakon, például a Pinteresten nézelődve megszámlálhatatlan érdekes megoldást találunk. Például egy fatönkbe is fúrhatunk lyukat, és belehelyezhetünk egy fényforrást. A hatás olyan lesz, mintha egy erdei manó költözött volna be hozzánk. A fákról is lógathatunk mécseseket, befőttesüvegeket LED izzókkal, gyertyákkal – a lehetőségek végtelenek.

Az asztal fölé, köré függeszthetünk fényfüzéreket. Rendkívül divatosak a színes füzérek, vagy a retró izzók, de mutatós egy fehér égősor is. Minél több érdekes és praktikus megoldást használunk, annál inkább kihozzuk a maximumot a kertünkből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában