Porva

2015.07.27. 09:32

Mindannyiunkért dolgozik a bakonyi mentőcsoport

Porva - Van egy szervezet a Magas-Bakonyban, amelynek a tagjai mindannyiunkért dolgoznak. Munkájukat akkor vesszük észre, ha katasztrófa helyzet van - fogalmazott Veinperlné Kovács Andrea, polgármester.

Kutasi Zsófia

A Bakony erdei a szépségük mellett sok veszélyt is rejthetnek a kirándulók számára. Vannak nehezen megközelíthető, kevésbé járható, kerítéssel védett területek. A közelmúltban vészhelyzet alakult ki, amikor a környéken egy zarándokcsoport eltévedt és vihar tört ki. A mentést a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület Kelet-bakonyi Mentőcsoport műszaki egysége tudta megoldani speciális járműveiknek, felszereltségüknek és gyakorlatuknak köszönhetően. Veinperlné Kovács Andrea, polgármester kiemelte, az önkormányzat amellett, hogy támogatja az egyesület munkáját, a mentők tevékenységét, a Bakony térségéért végzett kiemelkedő munkáját emlékplakettel, oklevéllel és éremmel ismeri el. Az elismeréseket a polgármester a falunapon adta át az egyesület tagjainak és vezetőinek, Fallmann Józsefnek, Kukoda Györgynek, Kalocsa Lajosnak és Kiss Miklósnak.

A falunapon elismeréseket adtak át. Balról Veinperlné Kovács Andrea, Stampfer Károly, Mohos András, Fallmann József, Kukoda György, Kalocsa Lajos, Kiss Miklós Fotó: a szerző

A tizennegyedik porvai falunap az átadó ünnepség mellett több szempontból is rendhagyó volt. Egyben német nemzetiségi nap volt, így a főszerepet a német nemzetiség hagyományok kapták. Nemzetiségi dalkörtök érkeztek a környező településekről, emellett a látogatók helyi sváb ételeket is megkóstolhattak. Az immár hagyományosnak számító vadpörkölt mellett igazi ínyencségek készültek; krumpligombóc, párolt káposzta, sült húsok és négy féle rétes. A falu összefogott; az asszonyok készítették az ételeket, többen önkéntesként vettek részt a szervezésben.

A nemzetiségi óvoda udvarán bemutatkoztak a hagyományőrző dalkörök, felléptek az óvodások és az iskolások is. A világbajnok favágó Répás Tamás és társai bemutatót tartottak, volt kispályás labdarúgó bajnokság, kézműveskedés, hőlégballon, mászófal, rendőrségi bemutató, sógorok fellépése, tombolasorsolás és bál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!