Pápa

2017.06.09. 16:50

Ankétot tartottak a Kossuth-emlékprojektben részt vevő önkéntesek

PÁPA A lokálpatrióták összegezték eddigi hagyományőrző munkájukat, újabb falunak adományoztak domborművet, valamint két helyi művész is bemutatta a projekthez kötődő alkotását.

Laskovics Márió

Az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet a minap a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében tartotta összejövetelét, amelyen beszámoltak a Kossuth-emlékprojekt eddig megvalósult elemeiről, egy rövidfilmmel megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Huszár János helytörténészről, valamint domborművet adományoztak Nagydém település önkormányzatának. Marics Lajos polgármester szólt Ihász Dániel honvéd ezredes életéről, a nagydémiek Kossuth-tiszteletéről, illetve el-árulta, a domborművet márványlapra illesztve tárházuk falára helyezik el.

Molnár Lajos festőművész a Kígyó utcai Somogyváry-házat megörökítő grafikáját mutatja az ankét résztvevőinek Fotó: Laskovics Márió

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő elmondta, a Kossuth Lajos volt kormányzó-elnök születésének 215. évfordulója, Pápa városi díszpolgárrá avatásának 130. évfordulója jegyében, az 1848/49. évi polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának köze-lítő 170. évfordulójára ráhangolódásul szolgáló Kossuth-emlékprojektjük keretében 2016 novembere óta húsz pápai és Pápa környéki negyvennyolcas síremléket és emlékhelyet kerestek fel, jelöltek meg szalaggal és koszorúval, illetve 2017 szeptemberéig további húsz, Pápa környéki községben, valamint Veszprémben és Komáromban is található pápai kötődésű, idén évfordulós honvédemlékhely megjelölését tervezik.

Az ankéton két helyi művész is bemutatta alkotását: Zsuppán István művésztanár egy Kossuth-reliefet, míg Molnár Lajos festőművész a Kígyó utcai Somogyváry-házat megörökítő grafikáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!