Pápa

2015.08.28. 16:05

Megkönnyítik az autós közlekedést – Forgalmirend-változás a Március 15. téren

Pápa - Változtattak a pápai Március 15. tér forgalmi rendjén: a húsbolt és a Csobolyó borozó közötti rövid útszakaszt kétirányúsították.

Polgár Tibor

Péntek Árpád önkormányzati képviselő kifejtette: a Fő tér forgalmi rendjének megváltoztatása óta érezhetően jelentősen megnőtt az autósforgalom a Március 15. téren. Ugyanakkor a forgalmi számlálási adatok szerint 150 autósból 100 csak azért hajt keresztül a belvárosi téren, hogy a Széchenyi utca irányából el tudjon jutni az Árok utca felé. – Amúgy is nagymértékben terhelt a Jókai utcának a Március 15. téri útszakasza, ezért alakítottuk kétirányúvá a forgalmat a húsbolt előtt. Ennek következtében a Széchenyi utca felől közlekedőknek ezután már nem kell kimenniük a Jókai utcára ahhoz, hogy visszaforduljanak az Árok utca irányába, hanem itt közvetlenül is megtehetik ezt. Aki pedig a Tókert irányából hajt föl a Március 15. térre és szeretne eljutni a Széchenyi utca felé, annak nem kell megkerülnie az Árok utcai városrészt – mutatott rá Péntek Árpád.

Festik az útburkolati jeleket a Március 15. téren
Fotó: Polgár Tibor

Megtudtuk tőle: a forgalmi rend megváltoztatásával kapcsolatban az önkormányzat felkért egy mérnöki irodát, amely számításokat, forgalomszámlálást végzett, majd megfogalmazta a javaslatait. Emellett lakossági fórumokon és a választópolgárok közvetlen megkeresései alapján is rendre szóba került a közkedvelt tér forgalmi problémája. – A mérnöki iroda három megoldási javaslatot dolgozott ki a problémára. Amint lesz rá pályázati lehetőség, körforgalmi kialakítású forgalmi rendje is lesz a térnek. Addig a mostani változatot láttuk a legcélravezetőbb megoldásnak – fűzte hozzá az önkormányzati képviselő.

Molnár István, az önkormányzat városfejlesztési osztályvezetője elmondta, a legegyszerűbb megoldást választva a húsbolt előtti, mintegy 9 méter széles útszakaszt kettéosztották, és kétirányúsították a forgalmat. – Nem egyenlő arányban alakítottuk ki a két sávot. A húsbolt felőli oldal 6 méter, míg a másik irányú sáv 3 méter széles. Ennek az az oka, hogy az erre közlekedő helyi járatú autóbusznak biztosítani kell a szélesebb fordulósugarat – jegyezte meg Molnár István. Az érintett területen a szükséges útburkolati jeleket felfestették, a közlekedési táblákat kicserélték, és a következő napokban – főleg az iskolakezdésre való tekintettel – rendőrök segítik a zavartalan közlekedést a megváltozott forgalmi rendben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!