Pápa

2015.10.06. 19:18

Igazságért kiáltottak - Megemlékezés az aradi vértanúkról Pápán

Pápa - A szabadságharc hősei, vértanúi mind eszmék, közös értékek mellett tettek tanúbizonyságot életükkel és halálukkal egyaránt. Bebizonyították a mi számunkra is, hogy az értékek fölötte állnak az érdekeknek.

Polgár Tibor

Így fogalmazott beszédében Péntek Árpád önkormányzati képviselő az aradi vértanúk kivégzésének 166. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezésen a Március 15. téren. A szónok a kivégzett katonai vezetők által képviselt, megbecsüléssel és tisztelettel övezett értékek között említette az áldozatkészséget, a szabadságszeretetet, a bátorságot, a bajtársiasságot, a nemzeti felszabadítás iránti elkötelezettséget. Mint mondta, a tizenhárom vértanú igazságért kiáltott a magyar nép nevében.

fotó: Polgár Tibor

– A magyar szabadságért harcoltak, holott közülük sokan nem is voltak magyar nemzetiségűek. Ez áldozatkészségüket, hősiességüket még inkább kiemeli, az ő irántuk viselt tiszteletet élteti – mutatott rá Péntek Árpád. – A magyar szabadság és függetlenség eszménye az építés, az alkotás, az értékteremtés eszménye, sohasem a rombolásé. Mi sohasem más nemzetek ellen, hanem mindig a mi nemzetünk felemelkedése érdekében harcoltunk. A függetlenség nem az, hogy mások nem szólnak bele a mi dolgainkba, hanem az, hogy mi beleszólunk. A szabadság nem az, amikor nem kell azt tennünk, amit mások akarnak, hanem az, amikor azt tesszük, amit mi akarunk. A szabadság az, amikor teljes szívvel hiszünk és teljes szívvel cselekszünk, mert csak félig él, aki nem szabad – fűzte hozzá az önkormányzati képviselő.

A méltóságteljes főhajtáson a Weöres Sándor Általános Iskola tanulói emlékműsorral működtek közre, végül a rendezvény koszorúzással zárult a Március 15. téri Honvéd-emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!