Pápa

2017.03.16. 18:15

Egy 25 éves iskolai hagyomány elismerése

Pápa – Idén a Kossuth-emlékprojekt is csatlakozott a katolikus általános iskola Kálvária-templom- és temetőbeli ünnepi megemlékezéséhez, és Éberhardt Károly-emlékplakettet adományoztak az intézménynek.

Laskovics Márió

Huszonöt éves hagyomány, hogy a Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai tanáraikkal a Kálvária-templomban és temetőben emlékeznek 1848/49 forradalmának és szabadságharcának példaadóira. Az idei, március 14-ei ünnepi programhoz csatlakozott a Kossuth-emlékprojekt is azért, hogy az egykori pápai negyvennyolcasok emlékezetének méltó fenntartásában az oktatási intézmény által példaértékűen végzett emlékápoló tevékenységet elismerje.

Nagy Krisztina aljegyző, Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet ügyvivője, és Schrei Balázs tanár, az idei iskolai ünnepi műsor összeállítója Forrás: „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet

A tanulók 169 évvel ezelőtti, lokális vonatkozású események felelevenítésében bővelkedő szöveges-zenés műsorát követően Nagy Krisztina, Pápa város aljegyzője Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő, az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője, az iskola egykori diákja társaságában átnyújtotta az iskolának, Gombásiné Takács Gyöngyi igazgatónőnek az Éberhardt Károly-emlékplakettet - tudtuk meg az ügyvivőtől.

Nagy Krisztina aljegyző adja át az Éberhardt Károly-emlékplakettet Forrás: „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet

Kerecsényi Zoltán közölte, a templomi rendezvényt követően a temetőkertben az iskolások az emlékezés virágait helyezték el a '48-as síroknál. Hozzájuk csatlakozva, Pápa városa piros-kék szalagos koszorúját helyezte el az aljegyző Woita József sírjára, az egykori pápai polgármester, volt '48-as nemzetőr alhadnagy születésének 210. évfordulója alkalmából, illetve Nagy Boldizsár sírjára, az egykori pápai főjegyző (aki aláírta Kossuth apánk pápai díszpolgári oklevelét), '48-as honvéd születésének 195., elhunytának 125. évfordulója alkalmából, és koszorú került Hanauer Jenő nemrégiben az EpVE önkéntesei által felfedezett síremlékére is, az egykori pápai önkormányzati képviselő, honvédtiszt elhunytának 130. évfordulója alkalmából.

A temetőkertben több pápai '48-as sírnál helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait, s énekeltek, szavaltak Forrás: „Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet

A nevezett, idén évfordulós kálváriai síremlékhelyeket - úgy, ahogyan pár hete az Alsóvárosi temetőkertbelieket is - piros-fehér-zöld emlékszalagokkal is átkötötték a városbarátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!