Pápa

2015.06.28. 15:54

Csaknem félmillió nézője volt a Pegazus Színháznak tíz év alatt

Közel 2500 színházi előadás és csaknem 420 ezer néző – két sokatmondó adat a Pegazus Színház tízéves fennállásáról, melyhez kapcsolódóan különleges évadzárót tartott a pápai teátrum: találkozóra hívta az egy évtized alatt velük dolgozó kollégákat.

Polgár Tibor

Az ünnepi alkalom a Pegazus Szent István úti színházépületében kezdődött, ahol Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt társulati igazgatók foglalták össze az elmúlt esztendőket, illetve szóltak a 2014/2015-ös évadról is. Az érdekes adatokkal fűszerezett beszámolót a társulat jelenlegi színészei, Laki Móni, Valler Kata és Tarr György – Végh Zsolttal kiegészülve, Kemenczki Gábor gitárjátéka mellett – énekes, illetve prózai színpadi produkciókkal színesítették, miközben önreflexív módon megidézték a Pegazus szellemiségét, a szórakoztatva nevelés terén betöltött küldetését.

– Tíz évvel ezelőtt alapítottuk meg a Pegazus Színházat, és a kezdetekben megfogalmazott célkitűzéseinket a mai napig változatlanul igyekszünk megvalósítani. Klasszikus polgári értékeket közvetítő élő- és bábszínházi előadásokkal, rendezvényekkel magyar nyelven szórakoztatjuk, neveljük a közönségünket. A magyar és a világirodalmi alkotásokat újszínű, változatos képi világgal, jó szakmaiságra törekedve állítjuk színpadra – fogalmazott Sarkadi Nagy László. Végh Zsolttól megtudtuk, az elmúlt tíz év alatt összesen közel 2500 színházi előadással örvendeztették meg a csaknem 420 ezer nézőjüket. Az egy évtized során 44 főállású munkatársa volt a Pegazusnak, és közülük szinte mindenki el is jött a jubileumi társulati találkozóra.

A bábszínházi előadások mellett számos egyéb program, rendezvény, foglalkozás szerepelt és szerepel a mai napig a népszerű teátrum tevékenységében. A teljesség igénye nélkül például különféle felnőtt előadások, családi napok, kiállítások, színházi módszertani és múzeumpedagógia foglalkozások, az Esterházy-kastélyban játékmesteri feladatok, nem utolsó sorban pedig a nagyszabású Pegazus Parádék is hozzátartoztak a tízéves színház életéhez. – A 2014/2015-ös kiemelkedik az évadok sorából, hiszen a kerek jubileumhoz kapcsolódóan számos ünnepi programot tartottunk – jegyezte meg Sarkadi Nagy László. – Évadzárónk ellenére az igazi évadvég még várat magára, hiszen néhány hét múlva kezdődik a 10. Pegazus Parádé, valamint folytatódik a kastélyban dolgozó kollégák szakmai felkészítése, illetve az új operett show-nk próbafolyamata – fűzte hozzá.

Végh Zsolt tájékoztatása szerint az idei évad 171 bérletes bábelőadására több mint 23 ezer néző volt kíváncsi, míg az egyéb bemutatókkal, programokkal együtt összesen mintegy 43 ezer fős közönséggel büszkélkedhet a Pegazus. Az új évaddal kapcsolatban Sarkadi Nagy László elöljáróban elmondta, az elővételben megvásárol bérletek száma az előző évekhez hasonlóan alakul, jelenleg már meghaladta az ezret. A sikeres és keresett kamarabérletes előadásokat elsősorban időhiány miatt megszűnteti a színház – így viszont a tervek szerint a teátrum tagjainak marad kapacitása felnőtteknek szóló színdarabok létrehozására. A 2015/2016-os évadban nem változik a társulat felállása, a főállású színészek mellett pedig Hegedűs Gabriella, Horváth Eszter és Kemenczki Gábor külső munkatársként erősíti a Pegazust.

A tízéves társulati találkozó pezsgős koccintással folytatódott, majd egy vendéglőben baráti, családias beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!