Pápa

2016.10.15. 11:10

Bor, mámor, Pápa - Köszöntötték az időseket

Pápa - A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete tagjai a szokásos Idősek napi rendezvényről a remek hangulat, a fülbemászó dallamok és a vidámság mellett fejenként öt kilogramm almát is hazavihettek.

Laskovics Márió

Pénteken tartotta a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete hagyományos,  az Idősek napja alkalmából szervezett ünnepségét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. A rendezvény kezdetén Csukárdi Tibor szavalt, majd Baán Éva, az egyesület vezetője köszöntötte a szép számú és szép korú közönséget. Külön köszöntötte Unger Tamást, Pápa alpolgármesterét, Szalainé Tihanyi Andreát, az Egyesített Szociális Intézmények vezetőjét, Deák Tibort, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége alelnökét, Papp Esztert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának vezetőjét és Váczi Miklós nyugállományú alezredest, a Honvéd Bajtársi Klub vezetőségi tagját.

- Az Idősek napja az idős emberek tiszteletéről szól, ami magába foglalja elfogadásukat, támogatásukat, annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tagjai. Szükség van mindarra a sok élettapasztalatra, higgadt bölcsességre, amivel csak ők rendelkeznek – fogalmazott köszöntőjében az egyesületi elnök.

- Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert fáradságos életükkel kiérdemelték, nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem feledkeznek meg rólam, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az idős ember óriási élettapasztalatával olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! Az idős ember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó a teste, hanem hogy ki lakik benne! - kezdte Müller Péter író gondolataival köszöntő beszédét Unger Tamás az önkormányzat nevében, majd a nyugdíjasok életéről beszélt.

- Habár már nem nehezül a vállukra munkai felelősség terhe, elvileg nyugodtan élhetnek kedvteléseiknek. De én, szüleimet is beleértve, nem igen találok olyan nyugdíjast, akinek nincs sietős vagy halaszthatatlannak tűnő dolga, vagy kisebb-nagyobb gondja. Valaki a nyugdíj beosztásával vagy betegséggel küszködik, valaki nem győz gyerekein, unokáin segíteni, s ennek ellenére úgy érzi, hogy a család terhére van, és valakit az egyedüllét gyötör. Pedig az idős kornak számtalan erénye van – mondta, majd Fritz Riemann szavait idézte: - Az életkor egyik legfontosabb erénye a higgadtság, amely türelmesebbé tesz másokkal és önmagunkkal szemben. Kevesebb indulattal viseltetünk a szokatlanabb jelenségek iránt, és persze nagyobb távolságtartással, több tárgyilagossággal ítélünk – mondta Unger Tamás, majd azt hangsúlyozta, hogy hálával és felelősségtudattal tartozunk az előttünk járóknak.

- Hálával azért az elvégzett munkáért és fáradságért, amellyel megteremtették jelenlegi életünk, közösségeink, településünk alapjait, amelyre építkezve jogosan várják el, hogy ezt a hagyatékot méltóképpen kezeljük, érdemesek legyünk rá, azzal a szerény, de jogos fenntartással és felelősséggel, hogy azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy kinek is köszönhetjük ezeket a fundamentumokat – fogalmazott az alpolgármester, s végül Márai Sándor Ajándék című versével kívánt jó egészséget és boldogságot mindenkinek.

Ezután Baán Éva közzétette, hogy miért kellett jelenléti ívet aláírni az épületbe érkezéskor. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja jóvoltából a rendezvényen 3080 kilogramm almát osztottak szét az egyesületi tagok között.

Az ünnepi műsort a Győri Harmonika Egyesület Akkordeon zenekara adta. A nyugdíjasokból álló népes zenekar széles, könnyűzenei slágereket, latin-amerikai dallamokat, tangót, charleston-t, szerenádot, népzenét felvonultató repertoárjával, egyórás műsorával fergeteges hangulatot teremtett. Az esemény zárásaként az időskorúak kötetlenül beszélgethettek, borozhattak, táncolhattak Horváth Gyula szintetizátor muzsikájára a színházépület előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!