Pápa

2015.04.12. 18:48

Hiányérzet a rendszerváltással kapcsolatban - Kövér László előadása Pápán

Pápa - A rendszerváltozáskor megfogalmazott elvárások teljes egészében nem váltak valóra, ugyanakkor a következő néhány év reménykedésre adhat okot – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Pápai Keresztény Akadémia évadzáróján.

Polgár Tibor

 

Fotók: Polgár Tibor

A pápai származású, Fidesz-alapítótag politikus A rendszerváltozás című előadásán – ahogy mondani szokták – egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Szent István Római Katolikus Általános Iskola zsúfolásig megtelt aulájában. Kövér László a tőle megszokott őszinteséggel beszélt a közbeszédben a mai napig gyakorta emlegetett témáról, melynek során kifejtette: a vágyainkhoz, reményeinkhez, illetve az olykor talán túlzott elvárásokhoz képest kudarcnak minősíthető a rendszerváltás.

– Sokan abban bíztak 1990-ben, hogy a szerencsésebb sorsú országok és Magyarország között megszűnik az életszínvonalbeli különbség, azonban ebben csalatkozniuk kellett – jegyezte meg a házelnök. Kövér László a rendszerváltás óta eltelt negyed évszázadot elemezve a legnagyobb kudarcnak azt nevezte, hogy nem sikerült felemelni a társadalom alsóbb rétegét. Úgy fogalmazott, hajlamosak vagyunk mindent a politikusok nyakába varrni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy közösségként vessünk számot a hibáinkról és az eredményeinkről, sikereinkről. Mint mondta, ugyan a gazdasági és politikai átalakítás 1996-ig megtörtént, ám elmaradt a társadalom átalakítása, így pedig nem sikerült elérni, hogy az emberek többsége a saját erejéből képessé váljon a felemelkedésre.

Az Országgyűlés elnöke a kudarc okaiként többek között az öröklött államadósságot, a még a rendszerváltozás előtt kettészakadt magyar elit egymással való csatározásait, valamint azt jelölte meg, hogy az emberek gondolkodásmódjának átalakításához, a sztereotípiákkal való leszámoláshoz hosszú időre van szükség. Kövér László előadásában kiemelte, a következő esztendők reményteljesek lehetnek a 2020-ig tartó uniós ciklus alatt hazánkba áramló összegek miatt, ami az életszínvonal emelkedését eredményezheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!