Pápa

2015.01.30. 20:42

A fáradhatatlan püspök – Előadás Esterházy Károlyról

Pápa - A 18. század egyik legnagyobb püspökéről, Eszterházy Károlyról hallhattak előadást az érdeklődők a Pápai Keresztény Akadémia péntek esti összejövetelén.

Polgár Tibor

A Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában szép számú közönség gyűlt össze, melynek ezúttal Szelestei Nagy László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára tartott vetítéssel illusztrált prezentációt. Az előadó elsősorban a címszereplő püspöki tevékenységéről beszélt, mint mondta, életének ez a területe eddig kevésbé került középpontba. Eszterházy Károly ifjú korától kezdve papnak készült. Papi pályáját Pápán kezdte, nevéhez fűződik a Fő téren magasodó Nagytemplom, valamint a városi kórház megépíttetése.

Fotó: Polgár Tibor

Ő volt az utolsó egri püspök. 1962-ben foglalta el az egri püspöki széket, ebben a tisztségben egészen haláláig, 1799-ig tevékenykedett – tudtuk meg Szelestei Nagy Lászlótól. Az egyetemi tanár kiemelte: Eszterházy Károly püspökként példaértékűen képviselte az egyházmegyét, lelkiismeretesen gondoskodott a híveiről és a papjairól, mindent ennek rendelt alá. Nagy műveltségű, több nyelven beszélő, azonban puritán életvitelű főpap volt. Megalkuvás nélkül betartotta a papi fegyelmet, és ezt az alá rendelt papoktól is megkövetelte. Tudatosan részt vállalt a lelkipásztorkodás köznapi munkájából is. Tevékenységével jelentősen hozzájárult Eger város építészeti, szellemi, művelődési arculatának kialakításához, az oktatás fejlesztéséhez, továbbá előkészítette a püspökség érseki rangra emelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!