Pápa

2014.05.12. 15:11

Fenntartható fejlesztéseket az uniós forrásokból!

Pápa - A Fő téri beruházás jól példázza azt a tendenciát, ami a legutóbbi uniós költségvetési ciklusban Magyarországon uralkodott.

Nagy Imre

Aránytalanul sok forrás ment el olyan kirakatfejlesztésekre, főtérprogramokra, amik eredménye szép és látványos, de nincs közvetlen hatása a település gazdasági kilátásaira.

Többek között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg a Fő téren tartott sajtótájékoztatóján Zelenák Adrián, a Lehet Más a Politika (LMP) területi szervezete választmányi tagja, a párt európai parlamenti képviselő-jelöltje. A politikus elmondta, az ilyen típusú beruházások nem növelik a fizetőképes keresletet, nem vonzanak újabb beruházásokat és nem teremtenek munkahelyeket.

Zelenák Adrián szerint nem kirakat-beruházásokra van szükség (Fotó: Nagy Imre)

– Az Európai Bizottság új alapokra helyezte a fejlesztési programok készítését és végrehajtását, és ezután a tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy az adott területen számszerűsíthető eredményességet értek el. Ez remélhetőleg a települési tervezésre is jótékony hatással lesz. Az uniós forrásokat fenntartható fejlesztésekre kell elkölteni, amik válságálló munkahelyeket teremtenek, helyzetbe hozzák a kis- és középvállalkozásokat, elősegítik az energiahatékonysági beruházásokat, és az átállást a megújuló energiára – fogalmazott Zelenák Adrián, aki a fiatalok munkanélküliségéről szólva elmondta, hogy azonnal meg kell kezdeni az Ifjúsági Garancia program hazai bevezetését. Ez minden 25 év alatti munkanélküli fiatalnak munkát, gyakornoki- vagy ösztöndíj-lehetőséget ajánl fel. – Ez segíthet abban is, hogy a pápai fiataloknak ne kelljen elhagynia a várost, hogy Budapesten, vagy külföldön keressék a boldogulásukat – fogalmazott az LMP képviselő-jelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!