Otthon

2015.11.23. 15:16

Ünnepi virágaink szépségéért

Az év végi ünnepek kedvelt virága a karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág. Nem mindegy azonban, hogy miként bánunk velük, szépségüket ugyanis könnyen elveszítik, ha nem figyelünk néhány alapszabályra.

Tóth B. Zsuzsa

Lőrincz-Sallai Anita kereskedő azt ajánlja, hogy a Brazília hegyvidékéről, a csapadékban gazdag őserdőkből származó karácsonyi kaktuszt bimbós állapotában már ne mozgassuk. A kaktusznak a piros, rózsaszín, fehér árnyalataiban pompázó, igen mutatós virágai a levéltagok csúcsán bomlanak ki. Rendhagyó a kaktuszok között, hiszen nem szúrós, tüskés, hanem lapos, levélszerű képleteket fejleszt, és ügyes praktikával éppen a karácsony és újév közötti napokra időzíthető a virágzása. Innen kapta a nevét. Nálunk szobanövényként nevelik és tartják. Világos, de nem napsütötte helyet kíván, tehát a szó szoros értelmében ablakhoz közeli növény. A virágzás optimális hőmérséklete 14- 16 fok. Nagyon érzékeny az öntözésre, hátrányos számára, ha túlöntözik. Amikor a földje felül kicsit száraz, kevés vizet adjunk neki. Hetente egyszer célszerű tápoldattal megöntözni, főleg most, a virágzásra való felkészülés idején, amikor a növénynek sok tápanyagra van szüksége. Nagyon fontos, hogy ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni a virágbimbóit. Hasonló következményekkel jár a túlságosan száraz és meleg levegőjű helyiség is. Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt kissé vissza lehet vágni. A lemetszett hajtások alkalmasak a növény szaporítására is, mert ha ezeket tőzeges homok keverékével megtöltött cserépbe ültetjük, akkor gyorsan és biztonságosan meggyökeresednek.

Karácsonyi kaktusz

Mikulásvirág

A mikulásvirágot pedig többnyire ajándékba kapjuk, ezért a cserepet díszes fóliába burkolják. Ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek, és a műanyag csomagolás megfojtja azokat. Ezt az igényét az öntözésnél is vegyük figyelembe, és csak akkor pótoljuk a vizet, ha a virágföld felszíne már szinte teljesen száraz. A cserép alá helyezzünk alátétet. Minél hamarabb ültessük agyagcserépbe, hogy a gyökere jobban levegőzzön, és a közeg vízgazdálkodása is jobb lesz, nem is beszélve arról, hogy a nagy lombozatú mikulásvirág a súlyosabb edényben kisebb valószínűséggel borul fel. Rövidnappalos növény, díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati fellevelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul. Ez azonban csak rövidnappalos körülmények között történik meg, vagyis akkor, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra. Ezt a termesztő üzemekben sötétítéssel oldják meg.

Kisebb virágokkal ünnepi asztali díszt is készíthetünk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot.

A mikulásvirágot legjobb, ha olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 18 Celsius-fok között ingadozik. 23 Celsius-fok felett a növény pusztulásra van ítélve. A száraz levegő is árt neki, a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszer kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is szebbek maradnak.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!