Otthon

2015.08.03. 10:56

Trükkös tükrök a falon

A tükrök egy lakás fontos részei lehetnek, de nélkülük is kerek egész az otthon. A török eredetű szó a kerek jelentésű szócsoportba tartozik.

Tóth B. Zsuzsa

Különféle tükrökkel remekül tágíthatjuk a teret a lakásban. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tükör elődje simára csiszolt fémfelület volt, ez azonban elhomályosult egy idő után. Később jöttek rá, hogy ha üveglapot feszítenek a fém alapra, akkor ez a probléma megszűnik. A XIII. században, Velencében ismét újítottak: az üvegre nagyon vékony rétegben ólomlemezt illesztettek, arra pedig higanyt öntöttek, ebből lett a foncsor. Ma meg már annyira természetes, hogy el sem gondolkodunk, hogyan is készítik ezt a hasznos tárgyat. De funkciója nem csupán az, hogy lássuk, készen állunk-e arra, hogy kimenjünk az utcára, hanem terek növelésére, felszínek mozgósítására, esetleg falak színesítésére is használjuk. Ahogyan a képek esetében, itt is lehet játszani a formákkal, különböző méretekkel és az elhelyezéssel. A tükrök kerete is külön életre kelhet, hiszen stílusában lehet antik, vagy antik hatású, modern, exkluzív, skandinávosan egyszerű, vagy barokkosan túldíszített, színes, esetleg monokróm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!