Otthon

2016.06.13. 15:35

Teknőcök és aranyhalak a tóban - Legszebb kertek Veszprém megyében (1. rész)

Káptalantóti - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet Csizmazia Szilveszter kertész választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Németh Tamás és családja kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

A háromtagú Németh család a faluközpontban lakik, mégis csendes helyen. Az udvarról a Tóti-hegyre nyílik kilátás, de közelebb is akad néznivaló, hiszen rengeteg virág, bokor díszíti a ház környékét.

Klasszikus és különleges növények valóságos gyűjteménye látható Németh Tamásék káptalantóti portáján (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Némethék saját ízlésük szerint alakították a díszkertet, ha valahol láttak egy jó ötletet, azt igyekeztek megvalósítani, a katalógusokból, virágkertészetekből pedig mindig szívesen vásárolnak. Tulajdonképpen nem akarnak már több növényt ültetni, de ha egy kertészetben meglátnak valami szépet, nem tudnak ellenállni. Kertész ismerősük nincs, de ha kell, utánanéznek a növények gondozásának az interneten. Sőt, azt is ott olvasták, hogy a teknőcöt nyugodtan a tóban hagyhatják télre. Tavasszal jó érzés aztán viszontlátni, még ha a tavirózsa első leveleit kicakkozza is. A növények ezt szerencsére mindig kiheverik. Remélhetőleg azt is, hogy éppen ottjártunkkor kapott társat a teknőc.

A tóban sok aranyhal is él, mostanra annyira elszaporodtak, hogy a család fontolgatja a tó megnagyobbítását. Annak idején a férfiak maguk ásták ki, fóliával bélelték, ahogy mondják, azt egyébként is cserélni kellene már. Szívesen nézik a halakat a tó mellől, ahogy a fedett teraszon szintén örömmel időzik a család. Igaz, rendszerint pár percen belül felfedeznek valami tennivalót a kertben, nem tart sokáig a pihenés. Ahogy a kerti szalonnasütőt sem használják gyakran. Hiszen ott a vetemény és a hegyen a szőlő, mindegyikre gondot kell fordítani.

Igyekeznek a lehető legkevesebb vegyszert használni, csak a rózsákat permetezi Tamás. Azt mondják, más kártevő elleni védekezésre nincs szükség, a tápanyag-utánpótlást biotrágyával oldják meg. Kútjuk nincs, de még a szomszéd háztetőről is összegyűjtik az esővizet öntözéshez. Viszonylag sok a kavicsos, kővel burkolt felület az udvaron, így egyszerűbb a karbantartás, és a kő látványát is szeretik Némethék. Telente etetik a madarakat, és utánaolvasnak, miként bírhatnák virágzásra a tulipánfát. Tavasszal pompáznak a tulipánok, jácintok, de minden növény jól érzi magát náluk, virágoznak a télálló kaktuszok, hajt a fiatal füge- bokor, tavasszal már egy hortenziát is beszereztek. A teraszon is virágok nyílnak, hajt a pincében jól áttelelt angyal- trombita és a leander, jól érzi magát a pálma. A kert szépségét sokan dicsérik, ugyanakkor vannak, akik nem értik, minek ennyi növény, de a család így érzi jól magát itthon. Tamás nyírja az örökzöldeket, sőt, még a vadcitromot is, amit a szomszéd már megkóstolt.

Az apró gyümölcs levét teába facsarta, erőteljesebb ízű, mint a klasszikus citrom. A bambuszt Némethék cserépben nevelik, hogy féken tarthassák, de a díszsások burjánzanak a tó mellett.

Így teljes a kép.

Megosztják a munkát a családtagok

Némethék tizenhárom éve élnek a családfő, Tamás felújított szülői házában. Tíz éve egyre alakul, szépül az udvar, a kert. Bár sokszor nagynak érzik, hiszen bőven akad munka vele, nagyon szeretik. Szerencsére nem- csak a házaspár, hanem fiuk, Patrik is szívesen kertészkedik, egyébként pedig aki éppen ráér, az végzi el a tennivalókat, így osztják meg a munkát. A kert végében veteményest gondoznak, van néhány gyümölcsfa is.

 

A legszebbek

Lapunk idén is keresi Veszprém megye legszebb kertjét. Felhívásunkra 26 ingatlantulajdonos jelentkezett. A beküldött fényképfelvételek alapján elmondhatjuk, hogy olvasóink kertjei szépen gondozottak, egyre több az igényes lakókörnyezet. A legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A kerteket lapunk egyenként részletesen is bemutatja a keddi Szép otthon oldalakon, majd a legtöbb olvasói szavazatot kapott kertek gazdái nyerik el a jutalmakat. Szavazni a Veol.hu-n nyár végén lehet, amikor bemutattuk a tíz kertet: Schlacher Károly bándi, Gasztonyi Erzsébet ajkai, Beke Márton sólyi, Pethő Zoltánné pápai, Kovács János ajka-bakonygyepesi, Turcsi Rebeka veszprémi, Antal Béla balatonfűzfői, Somogyi-Barka Katalin márkói, Vizl Marcsi balatonalmádi és ezen az oldalon már Németh Tamás káptalantóti kertjét láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!