Otthon

2017.04.03. 10:33

Nyuszik és bárányok - Változatos húsvéti dekorációk az ünnepre

Veszprém – A húsvéti dekorációk szabadon variálhatóak, nem kell ragaszkodnunk a megszokott sablonokhoz.

Kutasi Zsófia

Ónodi Réka, az egyik veszprémi kézműves bolt tulajdonosa szerint egyedi dekorációkkal a húsvéti ünnepeket is színesebbé, érdekesebbé tehetjük. Ma már számos alapanyag és kellék közül választhatunk, így minden adott ahhoz, hogy a megszokott díszek helyett új és változatos dekorációkkal díszítsük otthonunkat.

Például a megszokott tojásfestés helyett kísérletezhetünk, kipróbálhatunk új technikákat, termékeket. Ma már nikecellből számos alap kapható. Ezek könnyen és egyszerűen díszíthetőek, variálhatóak. Számos előnye van ennek az alapanyagnak: tartós, könnyű, nem romlik meg, így évek múlva is elővehető.

A klasszikus tojásfestés könnyen imitálható nikecell tojásokon is, akrillfestékkel és fehér üvegkontúrral.

A klasszikus tojásfestés természetesen továbbra is népszerű, főleg ott, ahova locsolók járnak. Azonban az új termékekkel és technikákkal fel lehet frissíteni a megszokott sablonokat.

Ónodi Réka szerint bátran alkalmazhatjuk például a quilling technikát. Ennek lényege, hogy keskeny papírszalagokból, különböző fogásokkal feltekert mintákat, „élére állítva" felragasztva lehet létrehozni tárgyakat. Nem bonyolult módszer, azonban magas szintre lehet fejleszteni.

Egyedi dekorációkkal a húsvéti ünnepeket is színesebbé, érdekesebbé tehetjük Fotó: Kutasi Zsófia

A gyerekek kedvence a sok kedves állatfigura. Ezek elkészítéséhez szintén használhatunk nikecellt: így készülhet nyuszi, csibe, bari is egyszerű dekorgumival. A kisgyerekek általában élvezik, ha maguk készíthetik el a figurákat. Ez számukra igazán hasznos időtöltés, hiszen fejleszti az ügyességüket, kreativitásukat. A sikerélmény pedig az önbizalmukra is jó hatással van. Gyerekek számára ajánlott például az akril festék, amely nem mérgező, vizes bázisú.

A húsvéti kosár a húsvéti dekoráció egyik alapeleme. Bélelhetjük fűvel vagy rafiával is. Húsvétra emellett készülhet még dekoráció csavaros fűzből vagy barkaágból is.

Ha elkészült az alap, azt később akár többféleképpen is díszíthetjük, variálhatjuk. Ezzel időt és pénzt spórolhatunk meg.

Többféle filc anyagot is felhasználhatunk.

Ónodi Réka szerint sok technika nem igényel különösebb kézügyességet vagy rajztudást. Némi jó ízlés és bátorság elég a dekorációk készítéséhez.

- A húsvéti dekorációval már a tavaszra készülünk. Ilyenkor már vágyunk a napsütésre, a megújulásra – mondta Ónodi Réka, aki szerint meg lehet találni az időt a készülődésre: nem kell feltétlenül mindent egyszerre elkészíteni, több lépésben is lehet végezni napokra elosztva az egymásra épülő feladatsorokat. A lényeg, hogy ha kis időre is, de alkalmanként nyugodtan, kényelmesen ráhangolódjunk az ünnepre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!