Otthon

2016.08.08. 14:10

Itt a madarak is otthonra lelnek - Legszebb kertek Veszprém megyében (9. rész)

Ajka - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Gasztonyi Erzsébet és Ágota kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

A testvérpár Erzsébet férjével lakik együtt az ajkai házban, mindhárman kiveszik részüket a kerti munkából. Gyönyörű környezetüket Erzsébet mutatta be.

Gasztonyi Erzsébet (jobbról) és Ágota igyekezett a legtermészetesebbre formálni a kertet Fotó: Penovác Károly

- A telket 1978-ban vették a szüleink, a családi házat ők kezdték építeni, a testvéremmel örököltük. A kertet nagy részben mi alakítottuk ki, az építkezés alatt ugyan ültettek fákat a szüleink, de csak két hatalmas nyírfa maradt, mire átvettük a terület gondozását - mondja Erzsébet. Ő volt az ötletgazda a kert berendezésénél. Figyelembe kellett venniük több szempontot a kert kialakításánál. Például azt, hogy a családban mindig voltak kutyák. Akkoriban négy is, most éppen két puli szaladgál körülöttük.

- Fontos volt, hogy legyen életterük, de kárt ne tudjanak tenni a kertben. A másik szempont, hogy a kert ne legyen mesterkélt, a lehető legközelebb álljon a természethez. Egy angolkerthez hasonlóra vágytunk. Kicsi a terület, bár, amikor művelni kell, nem így érezzük. Sikerült kialakítani úgy, hogy harmonikus legyen, ahogy egy barátnőm jellemezte a kertet - mondja Erzsébet. Testvérével együtt szereti a különleges növényeket, jól érzi magát náluk a rododendron, a selyemfenyő, a kínai kenderpálma. Saját babér bokraikról szakítanak levelet a bablevesbe. A fügét cserépben nevelik, örömmel fogyasztják a gyümölcsét. Van gránátalmájuk, és hatalmas virágokat hoz például a jukka.

- A selyemakácot anyósomék Jaltából hozták nekünk, de már hazánkban is kapható. A régi fa szüretelőkádból fűszerkertet alakítottunk ki, van lestyán, metélőhagyma, tárkony, örökhagyma, majoranna, jól jönnek főzéskor. A cserepekben zsálya, rozmaring, kakukkfű, citromfű, menta és bazsalikom nő - sorolja. A kerti madáritató saját kezűleg készült, a kutyák is előszeretettel járnak oda inni. Egyébként sok madár, főleg a feketerigók kedvelik. A nyírfákra két madárodút készített Erzsébet férje. Örültek, amikor látták, hogy egy cinegepár telepedett bele, majd kilenc fiókát költöttek. A lopótökökből ugyancsak madár-etető készült, praktikusak, mert a macska nem fér a madarakhoz. Szívesen élnek az ajkai kertben a rozsdafarkúak, rigó rakott fészket a vadszőlőben. A növény jól árnyékolja a házat, termése a madarak kedvence.

- Szeretjük a leandereket, de a zöldségfélét is, a veteményeskertből mindig akad valami a konyhára. Tavasszal a spenóttal. sóskával kezdődik, aztán idén is szépen termett a karós bab, van sárgarépa, petrezselyem, gyökér- és szárzeller, többféle hagyma, paprika, paradicsom. Utóbbiak közül az ökörszív fajtát szeretjük a zamata és különleges formája miatt. A kertben teret kapott egy sütögetőhely is - mutatja be az udvart Erzsébet. Örömmel mesél a régi kerti szerszámokról, amelyeket még édesapjuk kezdett gyűjteni, amikor Zsófiapusztán élt a család. A hölgyek a ház falát díszítik most a pásztorkodás, gazdálkodás régi eszközeivel, a gyűjtőszenvedély bennük él tovább. A járom, a cséphadaró illik a környezetbe, ahogy azok a kövek szintén, amelyek egy része a Bakonyból vagy az óceánpartról került ide. Különlegesek, az egyik kutyára hasonlít, a másikat mintha emberfejről mintázták volna.

- Kevés időnk van élvez- ni a kertet, mindannyian aktívan dolgozunk. Igaz, én itthon, úgyhogy munka közben kisétálhatok ide még egy kicsit gondolkodni is. Szeretjük a kert téli arcait, igazán romantikus havasan - szól azon fényképekről Erzsébet, amelyeket a hideg
évszakban készítettek, és most elküldtek lapunknak.

- Arra törekedtünk, hogy a sarkok eltűnjenek a kertből. Erdőre, fás ligetre hasonlítson. Valóban erdőszéli a hatás, úgy érezzük. Amíg kisebbek voltak a fák, meleg volt az udvar, a ház, amely egyébként sarokra épült. Mostanra sokkal kellemesebb a hőmérséklet nyáron kint és bent - mondja elégedetten.

Erzsébetéknél száraz időben sokáig tart az öntözés, de a korábbi, a csatornázás után rendbe hozott emésztőgödörben összegyűjtik az esővizet, és ha több hétig sem esik, annak mennyisége akkor is elég a locsoláshoz. Szivattyúval emelik ki, de akár vödrözni is lehet, gusztusos kútkáva készült a tartály tetejére, hogy eltakarja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!