Otthon

2015.06.15. 12:15

Hogyan alakítsunk ki gyermekbarát lakást?

A gyerekeknek fokozott figyelemre van szükségük minden időszakban. Érdemes már akkor gondolnunk erre, amikor még nem érkezett meg a baba, hogy gyerekbarát módon rendezzük be a lakást.

Tóth B. Zsuzsa

Prevics Borbála lakberendező szerint a nyári időszakban ma már egyre inkább figyelünk ugyan arra, hogy a napon, a strandon árnyékban legyenek a kicsik és naptejjel védjük őket a leégéstől, azonban a lakásban is számtalan veszély leselkedik rájuk.

Prevics Borbála lakberendező szerint jó megoldás, ha a gyerekszoba ajtajára rácsot teszünk. Fotó: Nagy Lajos

A kis gyermekek otthoni biztonságának fontosságáról nem lehet eleget beszélni. A statisztikák szerint sok gyermek otthon, háztartási baleset során sérül meg. Oda kell figyelnünk tehát a megelőzésre. Ami a gyerekszobát illeti, a babaágyban párna és plüss állat ne legyen, hiszen akár fulladást is okozhatnak. Tanuljuk meg, hogy a gyerek helye a kiságyban, amikor nem tudunk minden pillanatban ránézni. A szülők ágyáról könnyen lefordulhat, lecsúszhat, ha mégis ott van, gondoskodjunk leesés gátlóról. A gyerekágy rácsai hatvan centiméter magasak legyenek, hogy ne tudjon kiesni a kicsi. A rácsok között hét centiméternél nagyobb távolság ne legyen. Ne álljon ki semmi belőle, a konnektorokat ne érje el a gyerek. Azokat egyébként is tanácsos bedugaszolni erre a célra gyártott dugóval. A bútorok éles sarkait ragasszuk le, a radiátoroktól is védjük a kicsiket. Az ő magasságukban ne legyenek elérhető üvegek, apró tárgyak, amelyeket lenyelhetnek. A lépcsőt ne csak fent, hanem lent is zárjuk le olyan speciális ráccsal, amelyet csak a felnőttek tudnak kinyitni. Ha jön a postás és ki kell szaladni egy percre, csukjuk be a rácsot, egy pillanat alatt is baj történhet.


A tanácsok sorát egy hét múlva folyatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!