Fűnyíró traktor ajánlott nagyobb gyepterülethez

2017. május 16., 11:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa
komment
Kerti gép, hagyományos fűnyíró, fűkasza, fűnyíró traktor vásárlásakor mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a gépet majd hol, mekkora területen használjuk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Csak olyan helyen vásároljunk fűnyírókat, ahol a közelben szükség esetén tudunk valakitől műszaki segítséget kérni, van szakszervízük a gépeknek, szakkereskedésük az adott típusoknak - ajánlja Kolontári Gyula tapolcai kereskedő.

Ma már a fűnyíró traktorok is széles választékban kaphatóak. Nagyobb méretű füves terület nyírása esetén időt és energiát takarítunk meg a használatukkal - mondja Kolontári Gyula

- Ma már a klasszikus fűnyírók mellett elterjedtek a különféle, praktikus szegély- és sövénynyírásra alkalmas damilos gépek, amelyekkel például a szőlő közét kaszálják. Ez bevált, igazán praktikus. Azonban ne felejtsük el, hogy más méretű gépet kell vásárolni hobbicélra és mást professzionális felhasználásra. Akárcsak a többi fűnyíró esetében, először is el kell döntenünk, hogy mennyi pénzt tudunk áldozni rá. Célszerű olyan helyen vásárolni, ahol tanácsot is tudnak adni. Vegyük figyelembe az adottságokat! Azt, hogy mekkora a telek, milyen az igényünk. Gyűjtsön a fűnyíró vagy oldalra dobjon inkább, elektromos vagy benzines legyen. Ne feledjük, hogy egyik kereskedő sem tud alkatrészt adni a piacon levő összes géphez, érdeklődjünk erről is vásárlás előtt! Számít továbbá a telek mérete, amikor eldöntjük, hogy mekkora gépet vásárolunk. A pihenésre szánt hétvégénk ne menjen rá a fűnyírásra! A nagyjából kétezer négyzetméter fölötti méretű fűfelület esetén ne fűnyírót vásároljon valaki, hanem inkább fűnyíró traktort - ajánlja a kereskedő.

A szegélynyírókat, damilos gépeket praktikusan használhatjuk kis felületeknél, sövény nyírására, kerítések mentén, de még a szőlőmunkák során is nagy segítséget nyújtanak
Fotó: a szerző

A felülős traktorok 65-140 centi szélességig vágnak. Olyat is lehet kapni, amelyik összegyűjti a levágott füvet, és olyat is, amelyik oldalra kidobja azt. Valamint mulcsfunkcióval ellátott gépek ugyancsak kaphatóak, azok rögtön felaprítva szórják ki a lekaszált füvet. A kis fűnyírók között szintén vannak már ilyenek. A robotfűnyírót mobiltelefonnal utasíthatjuk munkára. Ha nekimegy egy fának, elfordul, nem tesz kárt a törzsében. Amikor lemerül, feláll a töltőre.

- A gyepápolás kultúrája még nem alakult ki nálunk, de fejlődünk, jó irányba haladunk. Tudnunk kell például, hogy minden gépnek van karbantartási igénye, oda kell figyelni, hogy húszóránként olajat kell cserélni, figyelni kell a levegőszűrőt is. A használat során pedig arra, hogy a talaj viszonylag egyenes, sík legyen, ne legyenek benne kivágott fák tuskói, a pocoktúrást ne a fűnyíróval egyengessük el - tanácsolja a vásárlóknak Kolontári Gyula kereskedő.

Tóth B. Zsuzsa

2017. május 16., 11:00 szerző: Tóth B. Zsuzsa fotós: Tóth B. Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...