2019.03.06. 11:00
Évről évre egyre több az érdeklődő a tördemici magbörzén
Idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a Lábdi piac az egyre népszerűbb magbörzét a badacsonytördemici faluházban.
A magbörze résztvevői különleges szaporítóanyagokat csereberéltek egymással
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
A résztvevők és érdeklődők egymás között csereberélték a különféle vetőmagokat, terméseket. Gazdát keresett sok más mellett a hazai sárgadinnyemag, a körömvirág-, kápiapaprika-palánta, bárki megkóstolhatta a koreai konyhaművészetet népszerűsítő, tejsavas erjesztéssel készült eledeleket, (ezek közé tartozik a savanyú káposzta is), de a magbörzén volt például köles alapú, fahéjjal ízesített kimchi is, amely 24 órás erjesztéssel készült. Nápolyi tökből egyhetes erjesztéssel készített kimchit is kínáltak, valamint különféle biomagvakat, paradicsomféléket, csilit, tökféléket, káposztát, salátát, hokkaidótököt, brokkolit. Kiderült, hogy a kendermag a füstölőbe is jó. Gusztusos volt a termelői akácméz, kapós a zöldségpástétomos falatka, amely cukkinivel készült. Savanyú káposzta, teafüvek, csicsókacsipsz kellette magát.
A Krisna-völgyiek módszerének sikerét bizonyította, hogy lehet télen fűtetlen fóliában is gazdálkodni. Ott nőtt a zöldhagyma, többféle saláta, mángold, kapor, koriander, rukkola. Mindenki láthatta, hogy mennyire jól érzi magát a fóliában a hidegtűrő és szépséges ázsiai red giant saláta. Mikrozöldség, csíráztatott retek ugyancsak szerepelt a kínálatban.
Bemutatkoztak a börzén a biokultúrával foglalkozó helyi, környékbeli és vidéki termelők. A Krisna-völgyet képviselő biokertészek beszéltek tapasztalataikról, a dunántúli Biokultúra Egyesületből bio- méhész érkezett, különféle magvakkal és hasznos vetési naptárral. Szabó Csilla a szervező a lábdi piacot képviselve elmondta, hogy mindannyiuknak fontos a vegyszermentes, fenntartható termesztés. – A szállíthatóság, termelhetőség magával hozta a minőség romlását. A világ fele éhezik, a másik fele túltermel. A kis magbörzék ezért alapvető fontosságúak – mondta Csilla. Horváth Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy az esemény gyökeret vert a településen, és évről évre egyre több érdeklődőt vonz.
– Az oltó-, szemzőbemutatót idén már külön tartjuk március 23-án, mivel akkora volt tavaly az érdeklődés. Sőt, május környékén a magokból kikelt palántákat is láthatjuk egy palántabörze keretében – mondta a polgármester, és bemutatta a saját magjaiból kikelt kápiapalántákat. Szólt arról, hogy a magból való kikelés a palánták életének legfontosabb időszaka, fokozottan érvényes a hőérzékenység a paprikafélékre és kobakosokra. Érdekes inkubátorötletet osztott meg az érdeklődőkkel. Mint mondta, egy használaton kívüli hűtőládába elhelyezett állványra kerülhetnek ládákban a magok. Azok alá egy hajszárítót és egy szobatermosztátot kell összekötni. A láda tetejére üveglap kerül. Nagyjából huszonöt fokon kell tartani a magokat kelésig, majd visszavenni a hőmérsékletet huszonkét fokra. Egy hét alatt kikelnek a magok.