Vélemény

2024.07.12. 10:17

Robert Fico ismét védelmébe vette Orbán Viktort (videó)

A szlovák miniszterelnök szerint megengedhetetlen, amit a magyar miniszterelnökkel tettek a békekezdeményezéssel kapcsolatos látogatásai miatt. A kormányfő békemissziója mellett Giorgia Meloni is kiállt.

MW

Robert Fico szlovák miniszterelnök

Forrás: AFP

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy hosszú Facebook-videóban beszélt többek közt arról, hogy mit gondol az Orbán Viktort ért támadásokról az utóbbi hetekben lezajlott látogatásai miatt – vette észre a Mandiner.

Nem hittem a szememnek, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek, amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába, hogy békekezdeményezéseket népszerűsítsen. Ez egyszerűen nem megengedett

– vette védelmébe ismét a magyar miniszterelnököt.

Ha azért ment volna, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a szlávoknak még intenzívebben kellene egymást gyilkolniuk, talán valaki jelölte volna őt Nobel-békedíjra – jegyezte meg Fico.

Már nem is tudom, hányszor ismételtem el nyilvánosan, hogy a Smer és képviselői a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában nem járulnak hozzá Ukrajna NATO-tagságához. Megértem Ukrajna vágyait, szuverén ország, de Ukrajna NATO-tagsága nem más, mint a harmadik világháború garanciája

– szögezte le a videóban. 

Bár, őszintén szólva, Ukrajna NATO-tagsága nélkül sem vagyunk messze tőle, ha megnézzük, hogy egyes fejlett demokráciák hogyan szítják a tüzet – tette hozzá.

Meloni kiállt Orbán Viktor békemissziója mellett, Macron is komoly üzenetet fogalmazott meg

Hatalmas az ingerültség és nagy vita zajlik arról, hogyan lehetne visszaütni Magyarországnak a békemisszió miatt – mondták a Financial Times forrásai, akik Orbán Viktor moszkvai útját az EU-szerződések megsértésének tekintik.

A La Repubblica viszont idézi Emmanuel Macron francia elnököt, aki szerint

Orbán Viktor szuverén módon döntött a programjáról, amihez joga van, ettől függetlenül nem kötelezte és nem is kötelezheti semmire az Európai Uniót.

A lapnak nyilatkozó olasz kormányfő is kiállt a békemisszió mellett, Giorgia Meloni hangsúlyozta, teljesen természetes, hogy az országok vezetői tárgyalnak egymással, és abban sem lát semmi különöset, hogy Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal is.

Nyilvánvaló, hogy ha egy kezdeményezés reményt ad a békére és a diplomáciára, akkor azt meg kell szervezni

– jelentette ki Meloni, aki hozzátette, ettől függetlenül úgy látja, hogy Oroszország nem igényli a párbeszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában