Valós veszély

2024.06.26. 06:33

Az ISIS egy volt tagját fogták el Németországban – egyre jobban terjed a radikális vallás az országban (videó)

Terjed az iszlamizmus a német fiatalok körében. Bombafenyegetések, antiszemita sértegetések és felfokozott hangulat jellemzi a német iskolákat, valamint a tanulók radikalizálódása is megfigyelhető – számol be róla a Magyar Nemzet.

MW

Képkivágás a Muslim Interactiv csoport videójából

A közel-keleti konfliktus hatásai a német iskolákban is megmutatkoznak. Az SWR német közmédia Vollbild című oknyomozó műsorában bemutatott felmérés szerint a tanulók radikalizálódása figyelhető meg, egyes esetekben a szélsőséges incidensek számának növekedését észlelték, és feszült légkörről számoltak be – írja a lap.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal aktuális adatai szerint az izraeli–palesztin háború Németországban különösen mély nyomot hagyott. Ezek szerint 2023-ban 4368 antiszemita hátterű bűncselekmény történt, amelyek több mint felét a háború kirobbanása után követték el, míg 2022-ben mindössze 61 ilyen jellegű bűncselekményt regisztrált a Szövetségi Bűnügyi Hivatal.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Thomas Haldenwang hasonló jelenségre hívta fel a figyelmet:

A közel-keleti konfliktus az antiszemitizmus elszabadulását okozta Németországban. A tanárok és a szociális munkások mindennapi munkájuk során tapasztalják, hogy a fiatalok fogékonyak az iszlamista eszmékre. A tanulók például a Hamászt szabadságmozgalomnak nevezik, vagy nemek szerinti elkülönítést követeltek a tanórákon.

Elfogták az Iszlám Állam egy volt tagját Németországban

Elfogtak egy iraki állampolgárt a németországi Gütersloh városában, akit azzal gyanúsítanak, hogy korábban az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorhálózat tagja volt – jelentette be a helyi ügyészség szerdán.

A vádhatóság közölte: a Hazem A. B. néven azonosított vádlott ellen amiatt indítottak nyomozást, mert értesüléseik szerint 2014 és 2017 között az Iszlám Állam több egységénél harcolt Irakban, valamint pénzügyi juttatásokat kapott a dzsihadista terrorszervezettől.

Az előző nap elfogott vádlott szerdán a szövetségi bíróság elé állt, amely elfogatóparancs alapján elrendelte előzetes letartóztatását.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a fiatalok rendkívül könnyen és gyorsan kapcsolatba kerülhetnek az interneten az iszlamista prédikátorokkal. Idetartozik a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal által megfigyelt Muslim Interactiv nevű csoport, amely idén tavasszal egy hamburgi tüntetésen arra szólított fel, hogy Németországban az iszlám kalifátust kell meghonosítani. 

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában