Olvasó

2017.07.06. 19:04

Várak, királyok, fejedelmek

Dinnyés - Nyílt, látványos történelem órán a Várparkban.

Civil Tudósítónktól

Alekszi Zoltánnak a szabadtéri múzeum létrehozásával az volt a célja, hogy a középkori magyar várakat bemutassa. Az elképzelése kettőezer-tizennégyre megvalósult, testet öltött, mára Dinnyés település turistacsalogató látványossága lett. A szabadtéri tárlat építményei valósághű, eredeti anyagukból, fából, földből és kőből készültek. Harmincöt vár látható, eredeti tájolással. A várakat sétány övezi, mely Nagy-Magyarországot formálja. A történelmi időutazás – Vass Albert segítségével - Emese álmával kezdődik, amikor Csaba vezér leszármazottjainak törzséből való Ügyek és Emese a táltoshoz mentek, hogy áldást kérjenek házasságukra. A nászéjszaka közepén Emese fölébredt. Úgy tetszett neki, mintha hatalmas szárnyak suhogását hallotta volna az éjszaka csöndjében. A sátor bejárati szőnyeg mögül úgy tűnt, hogy két tüzes szem, egy óriási madár szemei néztek volna reá. Egy óriási sas, a szent Turul madár reáereszkedett, és betakarta széles, fekete szárnyaival. A hatalmas szárnyak alatt Emese álmot látott:

A TURUL madár reáereszkedett Emesére, betakarta széles, fekete szárnyaival. A szárnyak alatt Emese álmot látott

Kristálytiszta folyó indult el testéből, és folyni kezdett nyugat felé, egyre duzzadva, növekedve, majd valóságos áradattá válva áthullámzott hólepte hegyeken, és elöntötte azokon túl a gyönyörű rónaságot. Ott megállt a folyó, s vizéből kinőtt egy csodálatos fa, melynek tiszta aranyból volt minden ága és minden levele, s rajta aranygyümölcsök nőttek. Álmában Emese lefeküdt a csodálatos fa alá, a szépséges-szép ország kellős közepén, és álomba merült. Kilenc hónapra rá fia született, az álomra való emlékezés nyomán Álmosnak nevezték.  E gyermek később Árpád apja lett, azé az Árpádé, aki valóra váltotta Emese álmát és elvitte a magyarokat a hunok hajdani hazájába.

Dinnyési Szent György templom, a Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ tárt kapukkal várja a vendégeket

A Várparkban ukrán fiatalok ismerkednek a magyar történelemmel

A sétányt emlékoszlopok övezik, ezek a magyar királyoknak, kormányzóknak, fejedelmeknek állítanak emléket, vallanak azok életéről, tevékenységükről. A makettek megtekintése minden korosztály számára képi élményt nyújt, a történelmi ismeretek elmélyítésére szolgálnak.

A vonatok legtöbbje megállás nélkül átsuhan Dinnyés vasútállomáson. Az ott látottak, tapasztaltak alapján, ha máskor nem, amikor a Velencei tó vize, vagy a levegő hőmérséklete fürdőzésre alkalmatlan, érdemes egy Székesfehérvár-Budapest közötti zónázó vonatra felülni, majd Dinnyés állomáson leszállni egy magyar történelem órára.

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!