Olvasó

2013.09.15. 07:58

Tanévnyitó istentisztelet az Ajkai Evangélikus gyülekezetben

Ismét elérkeztünk egy új tanév küszöbére. Gyermekünk egy évvel idősebb lett, új tantárgyak, új feladatok, új kötelességek várnak rá ebben az esztendőben is.

Schvarzkopf Anita

Az új tanév számunkra, szülők számára is mindig új kihívásokat tartogat. Az együtt-tanulás, a gyermekeink lelkében feszülő kérdések megválaszolása, önmagában a nevelés nem egy esetben jelent erő feletti megpróbáltatást.

Többször feltesszük magunknak a kérdést: Hogyan legyek a munka mellett türelmesebb gyermekemhez? Hogyan segítsek neki problémáinak feldolgozásában, ha a saját problémáimon sem tudok úrrá lenni? Hogyan tudom őt helyesen, Istennek tetszően nevelni? Ezek a kérdések évről évre, napról napra felvetődnek bennünk, nem kevés felszültséget keltve a lelkünkben.

Ahhoz, hogy ne ebben a mindennapos zaklatottságban éljünk, ahhoz, hogy kérdéseinkre választ találjunk, az Úrtól kell segítséget kérnünk. Ezen gondolatmenetet is érintve adott útmutatást Vajda István lelkész az ajkai Evangélikus Gyülekezet tanévnyitó istentiszteletén.

Vajdáné Vörös Orsolya, Schvarczkopf Kinga, Egerszegi Kíra, mögöttük Vajda István lelkész. A gyerekek oltár előtti szolgálat

Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy amit az iskolában tanulunk, az elsősorban a földi életre nyújt eligazodást. Amit azonban a hittan órákon, istentiszteleteken, gyülekezeti alkalmainkon, annak az örök életben vesszük hasznát. Az iskolában a földi életre, a hittan órákon, istentiszteleteken az örök életre készülünk. Ezért fontos szorgalmaznunk, hogy ne hanyagoljuk el, ne legyen életünk másodlagos célja Istennel való kapcsolatunk megerősítése. Mert aki csak a földi életet akarja megnyerni, az elveszíti az örök életet. De aki az örök élet megnyerését tűzte ki célul, az megnyeri mindkettőt. – hangsúlyozta a lelkész.

Ezen az alkalmon mutatta meg először orgonatudását a gyülekezetnek az 5. osztályos Magyarpolányban élő Mayer Anna, aki a jelenlegi kántorral Vajda Ivettel együtt vett részt nyáro n, a Fóton megrendezett kántorképző tanfolyamon. Mivel az idei tanévtől egyes évfolyamokon kötelező tantárgyként is lehetett választani a hittant, ezért a mostani istentisztelet kiemelkedő jelentőséggel bírt az Ajkai Evangélikus gyülekezet számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!