Olvasó

2017.03.16. 15:05

Mentőkutyákkal a Bánkiban

Március 13-án a Kulcsár Kutató Mentőkutyás Szolgálat munkatársai látogattak el az Ajkai Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium, Bánki Donát Intézményegységébe.

Olvasó

A tájékoztató során betekintést nyerhettünk munkájukba, a velük dolgozó kutyák kiképzésébe, valamint megtudhattuk, hogy közösségi szolgálat keretein belül milyen tevékenységeket végezhetünk az alapítványnál.

Izgatottan vártuk a találkozót. A tanterem zsúfolásig megtelt két osztálynyi diákkal. Iskolatársaink a szünetben irigykedve figyelték, hogy kik jönnek hozzánk. A két mentőkutya, Mazsa és Landon már az előadás előtt nagy sikert aratott. Volt, aki már a folyosón megsimogatta őket, volt, aki a tájékoztató után ismerkedett meg velük közelebbről. Nagyon jól tűrték a rengeteg szeretet, barátkoztak mindenkivel.

Kulcsár József, az alapítvány vezetője és névadója, kolléganőjével, Molnár Viktóriával mesélt több bevetésről, illetve a kutyák képzéséről. Nagyon érdekesnek találtuk a képzés és a vizsga menetét is. Képeket, videókat is láthattunk ezekről. Többek között felemelt, fekvő létrán, ingó akadályokon kellett a kutyáknak végigmenni, hogy később élesben a hasonló szituáció ne okozzon gondot. Láttuk, hogy jutalomfalatokkal nagyon jól lehet motiválni a kutyákat. Egy–egy jól teljesített feladat után keresték, hogy hol van a jól megérdemelt étel. Megtudtuk, hogy már 3 hónapos korukban kiválasztják őket, és megkezdik a képzésüket. A vizsgán engedelmességi és keresési feladatokat is jól kell teljesíteniük ahhoz, hogy megfeleljenek. Kaptunk ötletet, hogyan próbálhatunk ki otthon, saját kutyáinkon is néhány feladatot.

Tiszteletreméltó az alapítvány munkatársainak embersége, kitartása. Sokszor reménytelennek tűnő helyzetben sem adták fel, és megtalálták az eltűnt személyt. Példát vehetünk róluk, és még többet tanulhatunk tőlük, ha jelentkezünk hozzájuk közösségi szolgálatra, melynek teljesítése az érettségi vizsga megkezdésének egyik feltétele. Biztos vagyok benne, hogy az előadás által szereztek néhány új, lelkes segítőt, akik mint megtudtuk, lehetőséget kaphatnak a képzésben való részvételre, valamint civil segítőként arra, hogy riasztás esetén a keresésben is részt vegyenek. Izgalmas feladatnak ígérkezik!

Az előadók és négylábú segítőik arra ösztönöztek minket, hogy többet tegyünk embertársainkért. Ahogy azt a kutatószolgálat szlogenje is mondja: „Menteni minden áron, mert az életnél nincs értékesebb kincs. Akkor sem, ha az másé.”

Kovács Regina 9.c

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!