Olvasó

2017.01.17. 15:10

Lelkünket emelő élmény

Az a néhány nap és annak sok öröme, amit a krakkói prezentációs nővérek iskolájának diákjaival és két tanárukkal élhettünk át lelkünket emelő élmény volt.

Olvasó

Az a néhány nap és annak sok-sok öröme, amit a krakkói prezentációs nővérek iskolájának (a veszprémi Padányi katolikus iskola testvériskolája) diákjaival és két tanárukkal - a kórusvezető tanárral és Vanda nővérrel - élhettünk át 2016. október 22-től október 26-áig, és amelynek végén nehéz és fájdalmas volt a búcsúzás, lelkünket emelő élmény volt.

A krakkói lengyel diákokból álló kórus nagy érdeklődéssel csodálta meg az Árpád-korból fennmaradt berhidai Szent Kereszt-kistemplomot, s annak különleges padlásterében rögtönzött koncerttel tisztelegtek az énekesek a szent helynek. Emlékül víve magukkal a ritka értékű, felújításra váró kis templom különleges hangulatát.

Krakkói barátaink itt-tartózkodásuk ideje alatt több szentmisén is énekeltek, többek között a veszprémi Szent László-templomban, az Anna-kápolnában, a küngösi Szent Kinga-templomban, ami az országban az egyetlen Szent Kinga tiszteletére emelt templom.

A padányis, illetve a lengyel diákok Beke Zsolt atya körében a küngösi Szent Kinga-templom előtt

Két héttel később a prezentációs nővérek által fenntartott rzeszowi iskola (szintén a Padányi testvériskolája) tanárai látogattak el Küngösre és vettek részt a november 12-ei ünnepi szentmisén.

A lengyel diákok, majd pedig a lengyel nevelők nagy érdeklődéssel hallgatták Beke Zsolt atya lelkes előaadását, minden lengyel vonatkozású relikvia és maga a templom bemutatását.

Zsolt atya prédikációjához kapcsolódva, azt igazolva lengyel vendégeink áhítatos, gyönyörű énekükkel igazi Lengyelországot varázsoltak a kis templomba.

Küngösön Beke Zsolt atya és a helyismereti kör - Takács Zoltán 11. H osztályos helyi tanuló szervezésében - nagy szeretettel meg is vendégelte a lengyel látogatókat, akik a visszatérés, a viszontlátás reményével búcsúztak a vendéglátóktól.

Köszönjük Zsolt atya és a küngösiek vendégszeretetét, nyitottságát.

Kámánné Szőke Katalin
szervező tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!