Olvasó

2017.04.11. 16:35

Arany János emlékére eperfát ültetett a faluközösség

Németbánya - Arany János születésének 200. évfordulója és a magyar költészet napja tiszteletére őshonos eperfát ültettek virágvasárnap a faluba vezető út elejére.

Olvasó

Németbánya hét évvel ez-előtt már beírta nevét a Tündérkert-mozgalomba, melynek célja a tájhoz alkalmazkodó gyümölcsfafajták feltérképezése és az őshonos gyümölcsfák megmentése, továbbörökítése.

A csemetekert idén több száz oltvánnyal gyarapodott, ami Boros Antal helyi oltóember és a gyümölcsész közösség munkáját dicséri. Csak eperfa hiányzott még az őshonos fajták közül, pedig az idős lakók elbeszé-lése szerint a Németbányát Bakonyjákóval összekötő út mentén egykor eperfák bólingattak.

Gorelik Nóra tanár, helyi gyümölcsész ötlete és adománya nyomán helyére került az első eperfa, melyet az Arany János-emlékév tiszteletére Arany-eperfának neveztek el.

Narancsik Jancsi és Gorelik Nóra Arany-verseket mond Fotó: Kiss Albertné

Az ültetést követően Narancsik Jancsi - aki a pápai Petőfi Sándor Gimnázium által rendezett Arany János versmondó versenyen második helyezést ért el - elszavalta a Családi kör című verset.

- Óvjuk, védjük ezt a kis fácskát, hogy kiterebélyesedve a családi kör nyugalmát árassza felénk! - mondta Gorelik Nóra az erdő szélén tartott kis ünnepség zárásaként.

Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!