Olvasó

2017.08.14. 13:37

Egy kecskedarázs megmentése

Kerti munka után, fürdőszobai tisztálkodás előtt a rám rakódott sár és por nagyobb részét a kerti csapnál távolítottam el.

Olvasó

Érzékeltem, hogy a vízgyűjtőben kecskedarázs úszkál. Tudtam, hogy nem önszántából jutott oda. A rettenetes hőségben vízközelbe vágyott. Ott túl mohó volt, vagy elvétett egy mozdulatot. Ilyesmi nemcsak az embernél, a természet lényeinél is előfordul.

Amikor megpillantottam, a szerencsétlen pára már képtelen volt vízfelszín fölé emelkedni. Hártyás szárnyának csapkodása által kialakult egy körforgás, amelyből nem tudott kievickélni. Tovább szemlélődve meggyőződtem róla, hogy egy fajtársa már belepusztult a vízbe.

Színtiszta sorstragédia: az aszályos nyárban vízre vágyók vízbe vesznek. Az élővilág láncolatában eltűnhet a különbség ember és darázs között.

De sok kravált okozott már nekem ez a fekete-sárga testű rovar! Jobban akarta a gyümölcsöt, ezért belém csípett. Préseléskor kóstolási elsőbbségre tett szert. Fürdést követő labdázáskor aggófű lila virágával együtt a számba jutott, csípése csaknem végzetes lett.

Most valamiért mégis megsajnáltam ezt a körben forgó kis szuronyost. Letéptem egy nagyobbacska levelet, és odanyújtottam a fuldokló elé. Őfőméltósága először cselvetést sejtett. Bizonyára került már emberi kelepcébe. Egy idő után azonban igen határozott mozdulattal rákapaszkodott a menlevélre. Hogy a maga módján rögvest ki ne fejezhesse háláját, elhajítottam a méhnyergelte füvet.

A vízből mentett jószág hosszan bóklászott a számára dzsungelnek tűnő zöld mezőben. Nyitogatta a szárnyait, de sokáig nem érezte magát röpképesnek. Bizonyára félt a rá leselkedő újabb veszélyektől, mégse bújhatott a füvek alá. Neki most éppen arra az erős napsütésre volt szüksége, amely miatt bajba került. Emiatt a füvek élén szárítkozott.

Néztem-néztem ennek a nagyon is alsóbbrendű és – kegyeletes szóval – tőlünk idegennek érzett párát, amikor egy újabban érkező darazsat kellett elűznöm a fejem körül. Közben az általam megmentett elszállt. Hogyan? A hála jeléül még egy tiszteletkör sem?

Soha ennyi vízbe vesző a sivatagi napjainkban! Ennél is nagyobb a kimentett emberek száma. Biológusaink szerint milliónál is több faja van az állatvilágnak. Háromnegyed része rovar. Közülük egy oktalan és mamlasz kecskedarázsnak én hosszabbítottam meg az életét. Hamarosan vonulnak a gyurgyalagok, váljék azok csemegéjévé!

Márkus Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!