Olvasó

2016.04.07. 08:39

Kiránduláson a tapolcai borklub

Nagyszámú érdeklődő részvételével március végén a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tapolcai borklubja üzemlátogatáson vett részt a pezsgőpincészetnél.

A résztvevőket Koczuba Róbert, a pincészet vezetője, pezsgőmestere fogadta és kalauzolta.

A palackozóüzemben tett séta során megismertük a pezsgőkészítés legfontosabb lépéseit, és a pezsgőkészítési eljárások közötti jelentős technológiai különbségeket.

Elsőként a méthode charmant (a tartályban erjesztett) pezsgőkészítési eljárással ismerkedtünk. Az eljárás során a könnyű, tiszta ízű  és legtöbbször házasítással előállított alapbort nagy űrtartalmú, nyomásálló tartályokban töltik, ebben erjesztik, 6 hónapig seprőn tartják, zárt rendszerben szűrik, likőrözik, majd palackozzák a kész terméket.

A palackozóüzemből az egykori Francois Pezsgőpincészet bejáratán át a látogatóközpont múzeumába vezetett az utunk, ahol a kiállított képek, relikviák által visszaidézhettük a márka másfél évszázadra visszanyúló történelmét.

A boltíves pincerendszerben barangolva a méthode traditionnelle, azaz a hagyományos pezsgőgyártás folyamatát követhettük végig. A technológia lényege, hogy a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és minimálisan 3 évig érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. Legvégül a méthode transvasse eljárás fortélyaiba nyertünk betekintést.

Az ezzel a technológiával készített pezsgők erjesztése, érlelése 1,5 literes, magnum palackokban történik, és legalább 9 hónapos érlelést követően a palackok tartalmát zárt rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba ürítik, majd a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt szűréssel eltávolítják, végül palackozzák.

A program zárásaként az egykori degorzsálócsarnokban az elméleti ismeretek után a pezsgőkészítés gyakorlati részébe is betekintést nyertünk a különböző eljárásokkal készült, illetve érlelési fázisban lévő pezsgők kóstolása során.

A felejthetetlen nap után kellemesen elfáradva, sok új ismeretanyaggal gazdagodva indultunk haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!