Olvasó

2015.07.15. 19:45

Gazdag program egy értékes életút felidézésére

Egykori tanítványok, kollégák, rokonok és ismerősök gyűltek össze a falu szülötte, Hadnagy László síremlékénél július 12-én, vasárnap.

Olvasó

A rátóti Felső temetőben a megemlékezés szokatlan módon lovasok tisztelgésével kezdődött, akik a húsz éve elhunyt helytörténész pedagógus a lovak, a lovas hagyományok iránti elkötelezettségére emlékeztettek. A VMK Gyulafirátóti Művelődési Háza által szervezett eseményen Czaun János önkormányzati képviselő felidézte Hadnagy László életútját, aki 1923-ban, a család hatodik gyermekeként született és mindvégig hű maradt szeretett szülőfalujához. Hűsége nem pusztán üres ragaszkodást jelentett a szülőföldhöz, hanem példamutató tettekben is megnyilvánult, melyek nyomán Gyulafirátót olyanná vált, amilyennek ma is láthatjuk: hagyományait megtartó, civil közösségekben gazdag, szerethető településsé.

A temetőben a síremlék koszorúzása után a megemlékezés zárásaként a Bakonyerdő Pávakör Hadnagy László kedves nótáiból, népdalaiból énekelt, egyúttal főhajtással tisztelegve Hadnagy Lászlóné, Koncz Zelma pedagógus emléke előtt is. Majd befejezésként Olasz Jánosné Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondta el. A program a Pásztor utcában, az egykori két tantermes régi iskola épületében folytatódott, ahol a Hadnagy László nevét viselő, a névadó hagyatékaként gazdag helytörténeti gyűjtemény található. A falusi gazdaság, a népi életmód, a nagyközség múltjának tárgyi emlékei lelhetők fel a kiállításon, melyhez Laci bácsi példáját követve számos régi tárgyat ajándékoztak a lakosok. A gyűjtemény felavatását azonban már nem élhette meg, váratlan halála példamutatóan tevékeny, értékes életet tört ketté.

Kauker Katalin, a Kastélykert Óvoda nyugalmazott vezetője személyes hangú emlékezésben sorolta fel, mennyi mindent köszönhet a település Hadnagy Lászlónak: kezdeményezője volt az első és második világháborús emlékmű felállításának, a Kálvária felújításának, névadója volt Gyulafirátót immár nagy hagyományú nyugdíjas közösségeinek: a Bakonyerdő Pávakörnek és a Rátót Mátyás Nyugdíjas Klubnak. Szintén az ő javaslatára viseli az iskola Gyulaffy László nevét. S még felsorolni is nehéz, hogy pedagógusként, amatőr színjátszóként, helytörténészként, muzeológusként mi mindennel gazdagította Gyulafirátót arculatát. Hadnagy László nevét – munkássága előtt tisztelegve – közel tíz éve egy díj is őrzi, melyet évente egy gyulafirátóti személy vehet át a közösségért végzett munkája elismeréséül.  A régi iskolában Krózser Amanda, a Gyulaffy László Általános Iskola volt 8. osztályos tanulója versmondásával és a pávakör énekével zárult a megemlékezés, majd a római katolikus templomban Tóth András Sándor plébános celebrált megemlékező szentmisét Hadnagy László tiszteletére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!