Olimpia: nekik szurkolhatunk

2024.07.26. 08:20

Veszprém vármegyei sportolók Párizsban és Marseille-ben

A veszprémi úszókkal külön cikkben foglalkozunk, a következő írásban pedig bemutatjuk a 2024-es olimpia Veszprém vármegyei szereplőit és ötkarikás versenyeik programját.

Horváth Gábor

Érdi Mária vitorlázó már a harmadik olimpiáján vesz részt

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kezdjük a kézilabdázókkal! A férfi válogatott szombat délelőtt, 11 órakor kezdi meg szereplését a párizsi olimpián, az első ellenfél Egyiptom lesz. A B csoportban hétfőn (21.00) Argentínával, szerdán (9.00) Norvégiával, pénteken (9.00) Dániával, jövő vasárnap (16.00) Franciaországgal csapunk össze. A keretben Ligetvári Patrik képviseli a Veszprém, Bóka Bendegúz pedig a Balatonfüredi KSE színeit. Ugyanakkor mellettük is vannak Veszprém vármegyei kötődésű játékosok: Palasics Kristóf és Fazekas Gergő a bakonyiak, jelenleg kölcsönben szereplő kézilabdázója, utóbbi a királynék városában nevelkedett. Szita Zoltán szintúgy, ő az elmúlt időszakban a Szegedet erősítette.

Ligetvári Patrik (középen) képviseli a veszprémi színeket a magyar férfi kézilabda-válogatottban
Fotó: Illyés Tibor

Július 28-án, vasárnap lépnek pástra a párbajtőrözők egyéniben, a mezőny egyik legjobbja és éremesélyese Siklósi Gergely, aki Tapolcáról indulva jutott el többek között világbajnoki címig és világranglista elsőségig. Siklósi, aki a tokiói olimpián döntőt vívott és ezüstöt szerzett, természetesen a magyar csapatban is ott lesz, a válogatottak augusztus 2-án, pénteken csapnak össze egymással.

Augusztus elsején kezdenek az olimpián vitorlázóink, két fős csapatunkból Vadnai Jonatán a Balatonfüredi Yacht Club sportolója, Érdi Mária pedig szintén számos szállal kötődik vármegyénkhez, többek között a Balatonon kezdte pályafutását. Az ILCA hajóosztályban jövő csütörtöktől napi két futamot rendeznek, 10 futamot követően az éremért augusztus 6-án, kedden száll harcba a mezőny. Vadnai és Érdi egyaránt esélyes arra, hogy éremmel térjen haza.

A magyar olimpiai atlétacsapatnak Molnár Attila is tagja. A 400 méteres síkfutásban érdekelt sportoló Balatonfüredről indult, volt a VEDAC, illetve az SVSE versenyzője is. Molnár először augusztus 4-én áll rajthoz Párizsban.

MOLNÁR Attila
Molnár Attila 400 méteres síkfutásban indul Párizsban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ami a már említett úszók programját illeti, a 10 kilométeres nyílt vízi megmérettetést (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) augusztus 9-én, pénteken rendezik. A 400, 800, és 1500 méter gyorson induló Sárkány Zalán már július 27-én a vízben lesz. Utóbbi távon Betlehem Dávid is medencébe ugrik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!