2023.09.21. 12:27
Nem tette hűtőbe a spagettit, hiába forralta fel, mielőtt megette, belehalt
Óriási pánikot keltett a 20 éves fiú esete.
Forrás: mindmegette.hu
Hatalmas aggodalmat keltett az emberekben a „sült rizs szindróma”, miután egy fiatal fiú életébe került egy olyan étel elfogyasztása, amit előtte nem tett be a hűtőszekrénybe – számolt be az esetről a Mirror nyomán a tenyek.hu.
A 20 éves belga fiú több napig hagyta szobahőmérsékleten a bolognai spagettijét, majd miután visszamelegítette és megette, a barátaival edzeni indult. Amikor hazaért, a feje és a hasa is fájni kezdett, nem sokkal később pedig hányás és hasmenés is gyötörte. Úgy döntött, hogy lefekszik aludni, másnap pedig a szülei találtak rá. A boncolás során kiderült, hogy
a fiú szervezetében megjelent a Bacillus cereus nevű baktérium, ami rendkívül káros toxinokat termel. A fiú halálát végül a baktérium által okozott ételmérgezés, azaz a „sült rizs szindróma” okozta.
A szakértő felhívja mindenki figyelmét az ételmérgezés ezen formájára, amely akkor alakulhat ki, ha száraz élelmiszereket – mint a rizs vagy a tészta – hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten, vagy többször melegítik újra. Ez ugyanis tökéletes feltételeket biztosít a baktériumok elszaporodásához, amik a nyers, száraz élelmiszerekben fordulnak elő, de főzés során nem feltétlenül pusztulnak el.
Mi a sült rizs szindróma?
Az ételmérgezés egy speciális fajtája, amely csak bizonyos száraz élelmiszereknél jelentkezhet. A fertőzés gyakran az ázsiai gasztronómiában népszerű sült rizs által betegíti meg az embereket, miután azt órákig szobahőmérsékleten hagyták, innen ered a szindróma neve. Miután tehát megfőztük a rizst vagy a tésztát, semmiképpen ne hagyjuk szobahőmérsékleten. Semmiképpen se álljon a köret egy óránál tovább szobahőmérsékleten. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe, így ugyanis elkerülhető a Bacillus cerus elszaporodása!