Magyarpolány

2017.07.20. 08:19

Művészeti táborban az Ajkai Grafikai Műhely tagjai

Harmincötödik alkalommal gyűltek össze az Ajkai Grafikai Műhely tagjai nyári művészeti táborba Magyarpolányban. A falu tizennégy éve ad otthont művésztelepeiknek.

Penk Tímea

Csabai Tibor grafikusművész, a műhely vezetője elmondta, hogy a művészeti társaság 35 évvel ezelőtt, a népművelési mozgalom termékeként jött létre.

Fotó: Szőke György

- Fontos volt a barátság is és az elhatározás, hogy néhány frissen diplomázott képzőművész néha napján összejöjjön alkotni, sokszorosító grafikát „csinálni". A népművelési mozgalomnak akkor markáns része volt a grafika mint a falra kiakasztható nyomat, és mint a tudatosan támogatott könyvkultúra illusztrációs anyaga - számolt be a grafikusművész. Hozzátette, a kilencvenes években megélhették, hogy a sokszorosító grafika „retró esztétikai" műfajjá vált, és ma a kortárs művészetben is ebben a műfajban van jelen. Mégis folytatták a munkát, segítettek a pályakezdőket, a tehetséges fiatalokat.

- A tudatosan vállalt sokszorosító grafikai technikák továbbélése és használata végig kíséri a 35 esztendőt, de az 1990-es évektől a rajz, az egyedi képgrafika kísérletei is jelen vannak a műhelyben. Idén is így volt - mondta Csabai Tibor. A művésztábor lakói csendben, szorgalmasan dolgoztak, fiatalokat tanítottak és az együtt alkotás során egymástól is tanultak, számos grafika készült a táborban, amelyeket ősztől tanítványaikkal együtt bemutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!