Lovászpatona

2016.08.21. 17:45

Csodák, mesék, csillagok

Lovászpatona - Harmadik éve szervezi meg az Apáink szülőföldje elnevezésű sátras tábort a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesület. Az egyhetes térítésmentes program idén is nagyon népszerű volt.

Polgár Szilárd

Miközben a lovászpatonai Somogyi-kastély gyönyörű, védett parkjában sétáltam, már a távolból feltűntek a sportpályán álló fehér jurtasátrak jellegzetes kontúrjai. Az árnyas fák közelében gyermekek és felnőttek lelkes csoportja zsibongott, mindannyian szorgosan készülődtek a tábor megnyitójára.

Fotó: Polgár Szilárd

Ebben az évben 26 gyermek táborozott Lovászpatonán. 15 lány és 11 fiú érkezett az ország minden szegletéből, Egertől kezdve Budapesten át egészen Győrig, hogy megismerjék, hol éltek szüleik, nagyszüleik. Megismerjék és hírét vigyék Lovászpatonának. A tábornyitó ceremónia hagyományőrző íjászok felvonulásával kezdődött, majd Pintér Imre, Lovászpatona polgármestere, a tábor fővédnöke köszöntőt mondott.

- Mindannyian egy nagyon szép történet részesei vagyunk, amely egyszer talán történelemmé válik. Miattatok jött létre ez a tábor, hogy minél többet megismerhessetek Lovászpatona múltjából, jelenéből, és sok kellemes emléket vigyetek magatokkal - fogalmazott a polgármester, majd Bartha Lászlóné, a Lovászpatonai Baráti Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Ezt követően első alkalommal átadták a Patonay József-díjat, amely a településért legtöbbet tevékenykedő önkéntesek önzetlen munkájának elismerése. A Baráti Kör által alapított díj névadója, Patonay (Pitying) József Lovászpatonán született, itt töltötte gyermekéveit. Pályája során tudós tanár, történész, író, főgimnáziumi igazgató, Tata város díszpolgára lett. Sokat tett szülőfalujáért, évekig járta és kutatta az ország múzeumait, egyházi gyűjteményeit, családi levéltárait, hogy megírja Lovászpatona első, tudományos alapokon nyugvó történetét. A Patonay-díjat 2016-ban egyhangú szavazással Tóth István és családja kapta, akik az Apáink szülőföldje táborok szervezésében, valamint a falunapi, egyesületi programokon példamutatóan, áldozatos munkával segítettek.

A díjátadó után megérkezett a táborzászló is a Veszprémi Veterán Motoros Egyesület közreműködésével, amit Fehér Mária táborparancsnok és a gyermekek vettek át, majd emlékfaültetéssel zárult az ünnepség.

- 2011-ben alapítottuk meg a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesületet szülőfalunk népszerűsítése céljából - mesélte a kezdetekről a Naplónak Bartha Lászlóné. - Az elmúlt években lovászpatonai IQ-kártyát jelentettünk meg, továbbá kiadtunk két történelmi olvasókönyvet Lovászpatonának szeretettel és Apáink szülőföldje címmel. Emellett létrehoztunk egy pedagógus-emlékfalat az iskolában az 1955-től itt tanító tanárok tiszteletére. Első táborunkat 2014-ben szerveztük meg, ami azóta is nagy siker. Igaz, hogy sok-sok évvel ezelőtt elkerültünk Lovászpatonáról, de a szívünk mindig visszahúz a szülőfalunkba - fűzte hozzá könnyes szemmel a Baráti Kör elnöke lapunknak nyilatkozva.

Az egyhetes sátortábor alatt a gyermekek megismerkedhettek Lovászpatona történetével, kirándultak Újhegybe, régészeti és kézműves-foglalkozásokon vettek részt. Emellett néptáncoltak, de volt íjász- és lovashuszár-bemutató is. A táborban esténként citerazene és tangóharmonika szólt, tábortűz világította meg a csillagos eget, miközben lovászpatonai csodákról, mesékről szóltak a régi, évszázados történetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!