Lóerő

2015.10.12. 17:59

Megelőzhetők a gépkocsitüzek

Lehetőség szerint minél előbb álljunk meg azzal az autóval, amelyben a legkisebb füstszagot is érezzük!

Kovács Erika

Ezt javasolja Zsargó Árpád autóvillamossági autószervíz technikus. A szakembertől annak apropóján érdeklődtünk, amikor egy asszonynak menet közben füstölt, és lángra kapott autója műszerfala szombaton. Hasonló esetre több példa is adódott.

Zsargó Árpád elmondta, vannak olyan járműtípusok, főleg a dízeleknél, ahol az úgynevezett rásegítő fűtési rendszer folyamatosan áramellátás alatt van. Nagy galibát idézhetnek elő a biztosítékok, amiket a járművezetők főként az üzletekben vesznek. Ezeknél előadódhat, hogy például az öt Amper erősségű biztosíték 40 Amperosnak felel meg, ami a kábelek túlterhelését illetve felmelegedését okozhatja. Ezért érdemes szakértőt megkérdezni erről, vagy az autó gépkönyve szerint választani biztosítékot.

Zsargó Árpád szerint nagyon figyeljünk oda a biztosítékokra
Fotó: Balogh Ákos

Mint mondta, gyakori, hogy füstöl az autó motortere, ami például akkor történik meg, ha a motortérben zárlat keletkezik, Ekkor hívjuk a tűzoltókat. és csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha adott esetben képesek vagyunk a tüzet eloltani. Zsargó Árpád javasolta még, kérjük ki szakember véleményét autóvétel előtt a típusról, néhány havonta vizsgáltassuk át a járművet, füstszagnál mielőbb állítsuk le a járművet és hívjuk a 112-es telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!