Lóerő

2011.09.30. 06:25

Számítógép és kocsi is egyben

Napjainkban szinte óránként dobnak piacra valami újdonságot, érdekességet. A fejlődés felgyorsulása az utakon is tapasztalható, a közlekedő autók jó része immár nem egy egyszerű szállítóeszköz, hanem számítógép, robot, kommunikációra képes intelligens rendszer.

Szijártó János

A mai technológia leglátványosabb része az autókban a fedélzeti komputer, amely általában hasznos információkat közvetít a vezetőnek. A fogyasztás érdekel talán mindenkit a legjobban, érthető okok miatt. A négyszáz forintos benzinárat nem lehet félvállról kezelni. Aztán a fogyasztáson túl olyan típus is van, amelyiknél be lehet állítani, hogy bizonyos kilométer megtétele után jelezzen, figyelmeztessen valamire. Például a kötelező szervizre. Számos típusnál láthatjuk, hogy hány kilométert tudunk még megtenni a tankban lévő üzemanyaggal, illetve azt is, hogy mennyi az aktuális átlagfogyasztás. De információt kaphatunk a külső hőmérsékletről is. A fedélzeti komputer meghibásodási esélye kicsi, hiszen maga a szerkezet tulajdonképpen egyfajta kijelző, ami a többi áramkörből gyűjti be az információkat.

Természetesen a motorban előforduló hibák kijelzése esetén fontos a szervizhez fordulni, hiszen a hibadiagnosztikát ott tudják szakszerűen elvégezni. Itt azonban már nem maga a fedélzeti számítógép képezi a javítás tárgyát, hanem a járműben keletkezett problémákat veszik szemügyre a szerelők. Általában a hibatárolást is a fedélzeti komputer kijelzőegysége végzi. Hibajelzést adhat akár a fékkopás, de egy-egy csatlakozás rossz érintkezése is. Általában azzal jelentkeznek az autósok a szervizben, hogy villog, világít egy kis sárga lámpa. Ilyenkor a szakemberek rácsatlakoznak a jármű elektronikai rendszerére a megfelelő hardverrel, szoftverrel ellátott hibadignosztizáló berendezéssel, és ezzel "kiolvassák" a hibát. Ami lehet a légzsákkal kapcsolatos, de akár a motorvezérlőtől is származhat. Otthon egyszerűen nem is érdemes nekiállni egy mai, jól felszerelt autó házi javítgatásának, mert az csak időpocsékolás. Sőt, a belepiszkálás akár még újabb hibákat generálhat az autó elektronikai rendszerében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!