Kultúra

2016.01.18. 16:40

Vérözön a hóban - A visszatérő (The Revenant)

Miről szól A visszatérő? Jó lenne azt mondani, hogy az élet és a halál határáról, a végtelen kitartásról, a szeretetről, vagy DiCaprio színészi tudásáról. De nem, sajnos ez a film nem ezekről szól.

Horváth Gábor

A visszatérő

Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével.

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson.
Rendező: Alejandro Gonzales Inárritu.

Gyönyörű természet, vad ember

A visszatérő egy olyan környezetben játszódik, ahol az ember a vad, a természet pedig minden jeges és fagyos korbácsa ellenére szép és szelíd, kegyes, mozdulatlan. Sokáig és sokat nem gyönyörködhetünk ebben a hatalmas-csendes nyugalomban, ugyanis a mozi azonnal és szinte végig leköti érzékszerveinket. A cselekmény éppen ellentétes a hátérrel, erőszakos, hirtelen és kegyetlen, A visszatérő gyönyörűen mutatja a kontrasztot a kettő között. Nem rossz nyitókép, ám sajnos ennél sokkal több pozitívumot nem tudok a film számlájára írni.

Mintha vérrel írták volna a sztorit...

A mozi leplezetlenül, anatómiai alapossággal mutatja az erőszakot és a szenvedést. Mintha vérrel írták volna a sztorit – mondhatnánk, de igazából nincs is sztori, csak vér. Aki bírja, annak ez persze nem gond, viszont a történet hiánya miatt biztos vagyok benne, hogy sokakat nem tudott igazán bevonzani, magába olvasztani a film. Én speciel kifejezetten unalmasnak találtam néhány részét. A hangulat többször is megtörik, és sokszor csak úgy sodródgatunk egyik jelenettől a másikig, mint szerencsétlen főhősünk, akit csak kívülről bámulunk.

Meztelen a karakter

Leonardo DiCaprio kis túlzással a filmtörténelem szinte minden férfi karakterére kiváló választás. Kár, hogy most nem kapott karaktert. Nem mondom, Glass kemény fickó, de a személye egyáltalán nem érdekes, beszédes, hogy a Tom Hardy alakította figura sokkal nagyobb érzelmi skálán mozog, amelyet a színész nem mellesleg remekül ad. Glass inkább (és jól láthatóan) hús és vér, mint lélek. De akkor miről szól A visszatérő? Sajnos nem az élet és a halál határáról, a végtelen kitartásról, vagy az elállatiasodott világban fellelhető maradék szeretetről és bajtársiasságról. Nem a szenvedés és kitartás párosának emberfeletti viaskodásáról. Minden háttér és trükk ellenére csak és kizárólag a meztelen fizikai fájdalom kőkemény bemutatása a lényeg. Na és persze az, hogy alkotói Oscar szobrocskát kapjanak érte.

Sztori: 10/3
Fíling: 10/7
Karakterek: 10/5
30/15

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!