Kultúra

2016.07.19. 17:15

Töretlen igényességgel fest - Fajó János festőművész kiállítása nyílt Veszprémben

Veszprém - Fajó János kompozíciói belső elhivatottságból születnek, mondta a festőművész Vass László Gyűjtemény Galériában nyílt tárlatát értékelő Bajkay Éva.

Balla Emőke

A hetvenkilenc éves kiállító életművét jól ismerő művészettörténész úgy fogalmazott: a tartalom és forma nélküli művészet ötven évvel ezelőtt polgári dekadenciának minősült, elítélték. Ezzel szemben ma a konstruktivizmus új tendenciáinak továbbélésének vagyunk tanúi. Bajkay Éva közölte: az oktatás, tanítás és az alkotói munka páros egysége volt jellemző Fajó Jánosra, aki a gyerekek, fiatalok igényét mindig alapvetőnek tekintette; úgy véli, a művészetet gyerekkorban kell megszerettetni. Hetvenéves korában is hajtogatott papírból mértani formákat. Azért kezdett gyerekjátékokat csinálni, hogy a gyerekek egészen korán megszokják, mi a vizuális nyelv alapja. Háromszögekből, négyzetekből és körökből, ebből a három elemi formából a világ összes dolgát fel tudjuk építeni. A geometria örök - véli a művész.

Fajó János Vass László Gyűjteményben nyílt kiállítására a fiatal látogatók is kíváncsiak voltak Fotó: Penovác Károly

Fajó János nem a természetet utánozza, nem a hagyományt követi, kompozíciói belső elhivatottságból születnek, ahogyan azt Kassák Lajostól tanulta. Tudományosan is kutatta a formákat, tevékenységében a geometriai alapformák mellett meghatározók a színek. Megalkotta a meleg (vörös, narancs) és a hideg (a nyugalmat árasztó kék) színek kompozícióit, megszólítva, megérintve a lelkeket. Jellegzetesek fekete szobrai, melyek a mostani kiállításon is láthatók. Fajó János munkásságát az oktatási reform, a játékosság, a harmónia keresése jellemzi; életműve egységes, fél évszázad alatt nem változott, csak bővült, gazdagodott. Konok, töretlen igényességgel végezte munkáját, mondta Bajkay Éva.

A Munkácsy- és Kossuth-díjas Fajó János 1961-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán. A geometrikus tradíciókból és a konstruktivizmus művészetszemléletéből táplálkozó életműve mesterének Hincz Gyulát és Kassák Lajost tekinti. 1974-ben társaival megalapította a nemzetközi hírnévre is szert tevő Budapesti Műhelyt, ahol kortárs alkotások sokszorosító grafikai eljárásait végezték. Művein az egzakt formarendszer az alapszínekkel és azok variációival párosulva harmonikus szín- és formavilágot, tiszta arányrendszert eredményez.

A megnyitó vendégeit Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte. Brányi Mária alpolgármester azt mondta: öröm, hogy a 21. századi képzőművészet egyik meghatározó alakját és műveit Veszprémben köszönthetjük. Egy üde világot teremt körénk, a formák az értelmünkre, a színek érzelmeinkre hatnak. A Művészetek Háza / Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény kiállítótereiben egy reprezentatív válogatást hoztak létre, ahol szobrokkal, festményekkel bemutatják a színes életmű főbb pontjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!