Kultúra

2017.06.05. 13:34

Szívvel-lélekkel szólt a dal

CSETÉNY - A Kodály Zoltán-emlékév jegyében kistérségi Éneklő ifjúság minősítő hangversenyt szervezett a Vámbéry Ármin Általános Iskola a református gyülekezeti teremben, melyen öt általános iskolai kórus vett részt.

Müller Anikó Hanga

Galambos Szilvia igazgatónő köszöntötte a százhúsz dalost, kórusvezetőiket és zsűri tagjait, Dr. Kerekesné Pytel Anna zenetanárt, karnagyot, a KÓTA Ifjúsági Bizottsága tagját és Nagyné Nyári Ágnest, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagját. „Nem muszáj tudnod, hogyan kell énekelni. Elég, ha úgy érzed, akarod, és már megérte fölkelni”, idézte Coleman Cox gondolatát. A főszervező Mavizer Erzsébet vezetésével közösen énekelték el a résztvevők a Kis kece lányom kezdetű népdalt, majd színpadra léptek az énekkarok s zengett a dal, Madárka, madárka, csácsogó madárka, Viva, viva la musica, Zöld erdőben fütyül a rigó, Én a hegyre, te a völgybe, Hej a titkos szerelem titkosan kezdődik, Jobb az árpa, mint a zab. Volt magyar és szlovák népdal, népdalfeldolgozás, könnyűzene, Kodály dalmű, afrikai és reneszánsz dal. Dr. Kerekesné Pytel Anna értékelésében kiemelte a magas színvonalú éneklést. – Mondják, nincs olyan szekér, amire ne lehetne még pakolni, s ti megint megleptetek, mert túlszárnyaltátok az eddigi évek bemutatóit.

Külön dicséretet érdemelnek a szólisták s a többszólamú műveket éneklők. Sok esetben a zenei rendezvényeken Kodály neve csak a beszédekben hangzik el, ma itt jelen volt az öröksége. A torkotokban van egy hangszer, amit használhattok, mondta. Szólt a zeneszerző száz évre készített tervéről, annak fontosságáról, hogy az olvasás, írás mellett minden gyermek ismerje a kottát, a szolmizálást. Mavizer Erzsébet elmondta, lehet, nem mindig teljesen tiszta az énekhang, de a fő, hogy szívvel-lélekkel szóljon a dal. A két kategóriában ítélt meg minősítő címeket. A „B” típusú minősítés Arany fokozatát a bakonycsernyei Csalogányok énekkar, a jásdi kórus és a bakonyszentkirályi Békefi Antal gyermekkar, az „A” típusú minősítés Arany fokozatát a dudari általános iskola énekkara és a csetényi Zengő Varázs gyermekkara kapta. Kórusvezetők: Bakonycsernye Bartha Melinda, Jásd Bohár Beatrix, Bakonyszentkirály Némethné Molnár Viktória, Dudar Stanka Erika, Csetény Mavizer Erzsébet.

Meglepetésként a csetényi és a jásdi kórustagok Mavizer Erzsébet zongorakíséretével közösen elénekelték Balázs Árpád Bodzavirág című kórusművét, mely a Mindenki című Oscar-díjas filmje alapján vált közkedveltté. Zárásként Dr. Kerekesné Pytel Anna hangsúlyozta, nem a verseny volt a lényeg, hanem a lelkes, vidám, örömteli együtténeklés és vezetésével a bemutató közös dalolással, daltanulással zárult. A szülői munkaközösség tagjai kaláccsal, pogácsával, üdítőitallal kínálták az énekeseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!