Kultúra

2016.02.01. 16:30

Színészkedés közben megtalálják a gyerekek a helyüket a világban

Alsóörs – Novákné Juhász Andrea, az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlásközpont magyar nyelv és irodalom szakos tanára már tíz éve, kezdő kora óta foglalkozik színjátszó körök koordinálásával. Legfőbb célja, hogy segítsen a gyerekeknek, hogy megtalálják útjukat a világban.

Kekk Sára

Mikor elkezdte pályáját egy budapesti iskolában, első feladatai között szerepelt a helyi színjátszó kör vezetése, hiszen ott már hagyomány volt, hogy a magyar szakos tanárok foglalkoztak ezzel a szakkörrel. A hosszú évek munkája mára már beérett. 2013 óta tanít az alsóörsi iskolában, ahol szintén a kezdetektől foglalkozik a helyi színjátszó körrel. Mint mondja, itt igazán közel tud kerülni diákjaihoz, és ha valakiben felfedez valamit, addig nem nyugszik, amíg ki nem hozza belőle a legtöbbet, amíg nem látja őt kiteljesedni. Ehhez egyik jó eszköz számára a színjátszó kör is, ahol diákjai teljesen felszabadulhatnak, megnyílhatnak, a tanárnő egy olyan világot nyit meg előttük, amit máshol nem tapasztaltak még meg.

– Úgy látom, hogy itt megnyílnak egymás előtt a diákok, és szeretnek idejárni. A mai gyerekek egy részére igaz, hogy sokszor nehezen fejezi ki magát, nehezen oldódik fel társai között. A színjátszás ebben is segít. Ha megtaláljuk a gyerekekhez vezető utat, akkor hegyeket képesek elmozdítani – mondja a szakkörről Novákné Juhász Andrea. A szakkörön a felsőbb évfolyamos diákok vehetnek részt, és ahogy a tanárnő is mondja, évről évre egyre több a jelentkező. – Minden évben igyekszem felmérni a diákok temperamentumát, egyéniségét, hogy a következő évben a személyiségükhöz illő darabot választhassak ki a kultúra napi előadáshoz. A darabválasztásnál az is fontos szempont, hogy humoros és vidám hangulatú legyen, hiszen az iskolai fellépések többsége kicsit szomorkásabb hangulatú, komolyabb megemlékezés.

Már a próbák alatt is megmutatkozott a gyerekek leleményessége és tehetsége 

Már a színpadi produkciókon is látszik, mennyire szeretik a diákok a színjátszást, és ahogy Andrea is kiemelte, magáért a játék szépségéért és öröméért, önmaguk képességeinek megismeréséért, a valahová tartozás élményéért jelentkeznek a szakkörre. Amikor színpadra lépnek, szeretetből megmutatják magukat, és nem pusztán a külsejüket, hanem mindazt a bennük rejlő belső értéket, tehetséget és sokszínűséget, amelynek megmutatására az iskolai tanórák szűk keretei között nincs, illetve csak alig van lehetőség. A színjátszó kör diákjai nemcsak merik vállalni és megmutatni önmagukat, hanem képesek önzetlenül adni is, legyen szó akár örömteli és felemelő percekről vagy meghitt pillanatokról.

– Hálával tartozom mind a kollégáknak, mind a község lakóinak és vezetőinek a sok segítségért, amit a munkám során kapok tőlük. Ezt a hivatást csak teljes szívvel lehet csinálni, mert csak így van értelme – vallja a tanárnő, aki valóban azt csinálja, amit igazán szeret, s ahogy mondja, az eredményeket is ennek köszönheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!