Kultúra

2015.10.02. 18:57

Pillanatok vadászai: közös tárlaton a Badacsony és a Napló fotósai

Badacsonytomaj - Különleges érzés részt venni egy olyan kettős fotókiállításon, amelyen profi és amatőr alkotók egyaránt bemutatkoznak.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal köszöntötte az Egry művelődési ház érdeklődőit Mátyus Károly fotóművész Deák Ferencné, valamint az idén 70 éves Napló fotóriporterei, Penovác Károly és Szabó Péter Dániel közös kiállításának megnyitóján.

- Deák Ferencné Négy évszak című kiállításának képeit nézve bebizonyosodik számunkra, hogy Andi ma már több mint dokumentumfotós. Ő valóban exponál akkor, amikor szükség van rá, nem csak megnyomja a gombot. Élményeit tárolja, rendszerezi és alkalomadtán bemutatja nekünk. Badacsonyt, ezt a csodálatos helyet örökíti meg fotóin évek óta. Ahogy Egry Józsefet a Badacsony festőjének nevezzük, úgy őt akár a Badacsony fotósának is hívhatjuk - mondta Mátyus Károly. A Napló fotósai bemutatkozását Gajdos József printmenedzser méltatta.

A Napló két fotóriportere, Penovác Károly (balra) és Szabó Péter Dániel Deák Ferencné amatőr fotóssal
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Két fotóriporter kollégám, Penovác Károly és Szabó Péter Dániel állandóan járja a megyét, előfordul, hogy naponta több száz képet készítenek. Karcsi három évtizede foglalkozik fotózással, legszívesebben sporteseményeken dolgozik, kedvence még a portréfotózás. Szilveszteri takarítós képe azért emlékezetes számára, mert nem tudott olyan korán felkelni, hogy megelőzze az utcaseprőket. A 2013. március 15-én történt nagy havazás során hókotróval jutott fel a Bakonyba. Mosolyogva meséli, hogy amikor a rádió arra hívja fel az autózók figyelmét, hogy ne keljenek útra, ő akkor indul neki a nagyvilágnak, hogy megmutassa az olvasóknak azokat a helyeket, ahova nem juthatnak el. Szabó Péter Dániel képei közül felhívnám a figyelmet arra, amelyik Magyarország történetének legnagyobb közúti szállításakor készült. A Péti Nitrogénművekhez hoztak házméretű szerelvényeket, de csak éjszaka mozoghattak a kamionok, s az érintett településeken le kellett kötni az elektromos vezetékeket, hogy elférjenek. A totál sötétben nem volt egyszerű hajnali kettőkor fotózni - mondta Gajdos József.

A megnyitón közreműködött a Himfy Irodalmi Kör.

A kiállítás egy hétig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!